Главна / Друштво / Мађарска амбасада донирала аутобусе за превоз ђака

Мађарска амбасада донирала аутобусе за превоз ђака

Амбасада Мађарске у Приштини донирала је четири аутобуса који ће служити за превоз ученика на централном делу Космета у општини Грачаница.

Испред зграде “Воћара” у Грачаници, на стајалишту за ђачке аутобусе, јутрос је паркирано четири плава аутобуса.

Градоначелник општине Грачаница Срђан Поповић захвалио је мађарском амбасадору Ласлу Маркусу на значајној помоћи која ова амбасада пружа нашој општини, а додељени аутобуси су  још један вид помоћи у низу, коју смо добили од поменутих донатора.

“Са амбасадором Мађарске данас смо имали веома добре разговоре. Званично нам сада уручује ова четири аутобуса. То је велики поклон за општину Грачаница, а аутобуси ће служити за бољи и удобнији превоз ученика. Срдачно се захваљујем амбасадору Ласлу Маркусу не само на овој помоћи, да подсетим, амбасада је помагала и у реализовању “Шилд” фестивала, односно активности ТОГ-Грачаница, која вредно ради у општини Грачаница, а оно што смо са амбасадором договорили јесте да и ове године амбасада Мађарске помогне исту реализацију и још једна добра вест је да ће амбасада финансирати и школовање за наше студенте у Мађарској”, рекао је Поповић.

Мађарски амбасадор Ласло, након примопредаје аутобуса у обраћању медијима, истакао је да ће мађарска амбасада и у даљем периоду помагати овдашње становништво на различите начине, а један од тих је поменуто стипендирање наших студената и пружања могућности за школовање у Мађарској.

“Драго ми је да смо завршили наш пројекат, захваљујући доброј сарадњи са општином Грачница. Пре само три или четири месеца смо разговарали о овдашњем проблему са превозом ученика. Писао сам тада градоначелнику Будимпеште и објаснио овај проблем и изненадио се којом смо брзином добили одговор и решење за исти. Ово је симболичан поклон од града Будимпеште. Ми такође користимо овакве аутобусе за градски превоз и искрено се надам да ће ваша деца брзо заволети ове аутобусе. Још једна од тема разговора је била да Влада Мађарске обезбеди 50 стипендија на годишњем нивоу за студенте са Косова и ја бих охрабрио ученике и студенте да се детаљније информишу и конкуришу за поменуте стипендије јер сматрам да ће услови бити добри. Студентима ће бити обезбеђени смешта, здравствено осигурање и сви остали услови за школовање, а они који добију стипендију добиће и визу амбасаде Мађарске и самим тим и посебан третман”, рекао је амбасадор Ласло.

Градоначелник општине Грачаница Срђан Поповић уручио је, након примопредаје аутобуса, амбасадору Мађарске захвалницу.

Вожњом кроз Грачаницу започето је и њихово коришћење за превоз ученика у општини Грачаница.

Check Also

Порфирије: Молитва Христова позив на јединство

Патријарх Порфирије поручио је данас у манастиру Прохор Пчињски, поводом 950 година од оснивања тог …