Главна / Вести / Косово и Метохија / Вучић: Аустрија да подржи сваки договор Срба и Албанаца

Вучић: Аустрија да подржи сваки договор Срба и Албанаца

Председник Србије Александар Вучић замолио је Аустрију да подржи свако решење за Косово и Метохију до којег буду дошли Срби и Албанци, а не некаква “прописана” решења.

Александар Вучић је, на заједничкој конференцији за штампу, после разговора са председником Аустрије Александером ван дер Беленом, рекао да Аустрија може да помогне отвореним приступом и подржавањем сваког решења до којег могу да дођу Срби и Албанци, две, како је рекао, највеће нације на Западном Балкану, које ће то бити и у наредних 100 година.

Вучић је рекао да Аустрија треба да подржи позицију да не смеју постојати решења о којима се не сме говорити, и да не сме да буде како је неко прописао, већ да се поштује сваки договор који би постигли Срби и Албанци, јер је само то гарант за будућност и безбедност на Западном Балкану.

Председник Аустрије верује да је могуће пронаћи решење, ако постоји добра воља на обе стране.

Указао је на то да постоји велика уздржаност у ЕУ када је реч о нерешеним питањима, јер је Унија већ имала негативно искуство са проблемом Словеније и Хрватске, као и за друга отворена питања, која је “увезла” пријемом нових чланица.

“Због тога ЕУ нерадо прима нове чланице са нерешеним граничним питањима”, поручио је аустријски председник.

Ван дер Белен је казао да верује да ће кроз стални дијалог Беогарда и Приштине бити могуће пронаћи решење.

Извор: РТС

Check Also

Вучић стигао у Брисел, сутра разговор са Куртијем

Председник Србије, Александар Вучић стигао је у Брисел где ће се сутра ујутру одржати нова …