Главна / Вести / Косово и Метохија / Гутерес: Назадовање у кључним областима на Косову

Гутерес: Назадовање у кључним областима на Косову

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутерес оштро је критиковао власти у Приштини, наводећи да су “назадовали” процеси везани за почетак рада Специјалног суда за злочине ОВК и демаркацију са Црном Гором. Гутерес је, као један од најважнијих догађаја у протекла три месеца, издвојио убиство Оливера Ивановића. Током 2017. године на Косово се вратило 498 особа, односно најмање од 2000. године, навео је шеф УН.

У претходна три месеца на Косову је видљиво назадовање у кључним областима, навео је шеф УН Антонио Гутерес у новом извештају који ће се 17. фебруара наћи пред амбасадорима Савета безбедности УН.

“Недавни покушаји одређених посланика да укину закон о Специјалном суду и подрију кредибилитет те институције је дубоко разочаравајући. Позивам политичке лидере на Косову да покажу пуну приврженост правди и владавини закона”, навео је Гутерес у извештају у који је Интернет портал РТС-а имао увид.

Гутетесове критике односе се на три неуспешна покушаја 43 посланика косовског парламента да, уз подршку председника Хашима Тачија, премијера Рамуша Харадинаја и председника скупштине Кадрија Весељија, оборе закон о Специјалном суду, који ће под окриљем Европске уније судити припадницима бивше Ослободилачке војске Косова.

Прве оптужнице овог суда очекују се средином фебруара, а приштински медији спекулишу да би се иза решетака први могли наћи брат косовског премијера Даут Харадинај и један од оснивача ОВК Азем Суља.

“Формирање Специјалног суда и Тужилаштва је кључни корак којим Косово треба да покаже искрену жељу да подржи владавину права”, навео је Гутерес.

Као други кључни догађај у претходна три месеца, шеф УН навео је убиство једног од лидера Срба са севера, Оливера Ивановића, наводећи да је ово убиство изазвало “шок и бес” на Косову и ширем региону.

“Брзо отривање одговорних и њихово привођење правди кључни су фактори за одржање моментума ка трајном миру. Поздрављам уздржаност политичких лидера после овог кукавичког злочина, као у одлучност Београда и Приштине да сарађују и спрече распиривање политичких тензија”, навео је Гутерес.

Шеф Уједињених нација упозорио је, после дуго времена, на спорост процеса повратка прогнаних, наводећи да се током 2017. године на Косово вратило свега 498 особа – најмање од 2000. године, од када се о овом проблему извештавају амбасадори Савета безбедности.

Седница Савета безбедности о Косову заказана је за 17. фебруар.

Извор: РТС

Check Also

Куртијеви предлози неприхватљиви, јер Косово није држава

Дипломата Зоран Миливојевић изјавио је да ниједан од предлога које је данас током дијалога у …