Главна / Вести / Косово и Метохија / Радојевић: Ускоро могућа пререгистрација возила

Радојевић: Ускоро могућа пререгистрација возила

Заменик косовског министра унутрашњих послова Милан Радојевић изјавио је да ће ускоро административним упутством бити омогућена пререгистрација возила са “РП” таблицама, али и српским регистарским ознакама градова на Косову као што су “ПР”, “ПЗ”, “КМ”, напомињући да је ово још увек радна верзија овог документа.

Подсетимо, оваквом уредбом која је ступила на снагу у децембру прошле године возачи на Косову који поседују српску возачку дозволу, уколико су возачки испит положили до 14. септембра 2016. могу да добију и косовску дозволу.

Ова одлука Министраства унутрашњих послова Косова изазвала је велико интересовање како код Срба, тако и код Албанаца оних којима до сада нису признате одређене положене категорије до 1999. године.

“Тренутно ми смо на некој бројци од 500 захтева, мада очекујем да ће тај број бити повећан наредних дана. Иинтересовање је јако велико апсолутно у свим срединама, оно што ме радује да полако процедура улази у неке нормалне токове, тако да се надам да неће грађани дуго чекати за возачке дозволе. Процедура мислим да је свима јасна, да је јако једноствана на жалост изискује и одређене троскове за грађане, као што је плаћање одређених такси или добијање уверења од МУП-а Србије”, каже Радојевић.

Радојевић је рекао да у Министарству унутрашњих послова тренутно раде на административном упуству за пререгистрацију возила.

“Радна група ради на томе, ја заиста очекујем неке конкретније резултате наредних недеља. Што се тиче грађана који имају возила са регистарским ознакама РП они су махом у Поморављу, биће решен и тај проблем. Они су имали један период ако се не варам који је био на снази до септембра прошле године који су могли да искористе да региструју своја возила на РКС или КС табле, које би они желели. Нажалост, тај рок је истекао, велики број грађана није успео да то оствари током тог рока, тако да ћемо овим административним упуством и то решити и омогућити свим грађанима да региструју своја возила”, казао је он.

Пререгистрација возила односиће се и на српске регистраске ознаке градова на Косову.

“То је у складу са бриселским споразумом о слободи кретања из 2016. године. Бриселски споразум о слободи кретања 2016. године је предвиђао искључиво пререгистацију возила, да кажем српских таблица са Косова. Значи говоримо о таблицама ПР, ПЕ, КМ. Тако да административно упуство о пререгистрацији возила односиће се само на возила са овим регистарским ознакама. Напомињем да је у питању још увек радна верзија административног упуства, да је ово још увек нацрт, али да радне групе предано раде на томе јер ипак то је једна од обавеза бриселског споразума која мора бити испоштована”, напоменуо је Радојевић.

Радојевић је истакао да ће у наредном периоду бити интезивиран рад и на решавању проблема које грађани имају са документацијом, што уједно представља и један од безбедносних проблема.

Извор: Радио Контакт Плус

Check Also

Куртијеви предлози неприхватљиви, јер Косово није држава

Дипломата Зоран Миливојевић изјавио је да ниједан од предлога које је данас током дијалога у …