Главна / Вести / Косово и Метохија /  Јевтић: Пљачкање и напади на повратнике морају престати

 Јевтић: Пљачкање и напади на повратнике морају престати

”Крајње је време да се стане на пут онима који од почетка године тероришу повратнике у општини Исток. Позивам Полицију Косова да заштити Србе у повратничким срединама у Истоку. Пљачке и напади на повратнике морају престати одмах,” рекао је потпредседник косовске владе и министар за заједнице и повратак Далибор Јевтић након последњег инцидента у Осојану.

Јевтић, који се налази у службеној посети Сједињеним Америчким Државама, истиче да је очигледно дошао моменат када реакција и одговор инситуција на Косову када је о овим инцидентима реч, мора бити одлучан и снажан.
Он истиче да ће свака штета бити надокнађена из буџета Владе Косова, и да материјална штета увек може бити санирана али страх је оно што га забрињава.
”Ових дана у Ваштингтону разговарам и разговараћу са представницима Стејт Департмента, Сената и Конгреса. Током самог Молитвеног доручка, на маргинама овог догађаја, разогвараћу са више званичника. Свима ћу пренети до детаља са којим и каквим проблемима се на Косову данас суочавамо. Посебно ћу говорити о последњим инцидентима у повратничким срединама и од својих саговорника затражити подршку и помоћ у решавању проблема. Последњи извештај генералног секретара УН указује на све оно на шта ми већ месецима уназад говоримо. Те ствари се морају озбиљно узети у обзир и реакција међународне заједнице мора бити другачија и озбиљнија,” казао је Јевтић.
У повратничком месту Осојане у општини Исток су током прошле ноћи опљачкане две продавнице и кафана у власништву породица Поповић, Репановић и Ђурић док је породици Дашић украден ауто.

Check Also

Вучић стигао у Брисел, сутра разговор са Куртијем

Председник Србије, Александар Вучић стигао је у Брисел где ће се сутра ујутру одржати нова …