Главна / Вести / Косово и Метохија / Ђурић: Унутрашњи дијалог ће допринети безбедности

Ђурић: Унутрашњи дијалог ће допринети безбедности

Директор Канцеларије за Косово и Метохију председник Радне групе за вођење унутрашњег дијалога Марко Ђурић оценио је да нема сумње да ће унутаршњи дијалог допринети укупној безбедности Србије, а питање Косова и Метохије је питање од којег зависи безбедност целе наше земље од села у општини Гора до Хоргоша.

“Решавање косметског проблема је једно од кључних детерминанти безбедности наше земље, и зато је важно да о томе разговарају најумније српске главе, најбољи стратешки мислиоци”, нагласио је Ђурић.

Оценио је да је за Србе на КиМ веома важна порука председника Александра Вучића да Србија неће дозволити да се српском народу у јужној покрајини понављају погроми, прогони, дани као што је био 17. март и насртај на српски народ.

“Ми ћемо у 2018. удвостручити наше напоре да помажемо Србима на КиМ да опстану. Србија је и данас, када већ 18 година нема пуну контролу и не врши у пуној мери власт, највећи давалац доприноса школству, здравству и многим другим аспектима. На то смо поносни и са тим ћемо наставити. Показујемо тако да је држава Србија матична држава свих који желе да буду њен део”, нагласио је Ђурић.

Рекао је да дели мишљење Вулина да српско национално питање треба посматрати целокупно и да сигурно положај Срба на Косову и Метохији јесте повезан са судбином Срба на читавом простору.

Најавио је да ће за неколико дана бити представљен извештај са детаљима шта је Србија учинила на помоћи српском народу.

Затражио је од међународне заједнице да изврши адекватан притисак на Приштину како би спроводила њене преузете обавете, подсећајући да чекамо већ четири године на Заједницу српских општина.

“Да су посвећено вршили притсак као што је случај када је нешто у њиховом интересу, чекање не би било тако дуго. У нашим очима то утиче на нихов преговарачки кредибилитет, ако не и капацитет”, уверен је Ђурић.

Што се правно обавезујућег споразума тиче поручио је новинарима да о томе треба да питају бироктрате у Бриселу.

“Волео бих да међу условима и захтевима, на много значајнијем месту видим формирање ЗСО”, рекао је Ђурић.

Када је реч о дијалогу са Приштином рекао је да је Србија дуже од годину дана чекала на Приштину због неоправданих околности, да никада није бежала, али да сада има озбиљне разлоге да се најпре утврде чињенице у вези са убиством Оливера Ивановића.

Извор: РТС

Check Also

Опљачкана кућа Станише Станојевића у Бабином Мосту

Јучерашњом пљачком породичне куће Станише Станојевића, у српском селу Бабин Мост, у општини Обилић, настављаjу …