Главна / Вести / Косово и Метохија / Јевтић у Пентагону: Година ће бити пуна изазова, али и шанси за дуготрајан мир

Јевтић у Пентагону: Година ће бити пуна изазова, али и шанси за дуготрајан мир

Потпредседник и министар за заједнице и повратак у Влади Косова Далибор Јевтић састао се данас у Пентагону са заменицом асистента секретара одбране САД Лауром Купер, са којом је разговарао о тренутној ситуацији на Косову и будућим изазовима, са посебним акцентом на почетак рада Специјалног суда за ратне злочине.

„У овој години очекује нас пуно изазова и начин на које ћемо на те изазове одговорити одредиће и будући развој ситуације на Косову. Изазови јесу и шанса да са лошим праксама из прошлости као друштво једном завршимо. Нама је интерес мир и стабилност и Срби на Косову посебно очекују да владавина права и закона буде примењена у потпуности. Узурпирана имовина и напади на повратнике су још увек болна питања и са тим се мора престати. Улога САД-а јесте важна и значајна и у том смислу подршка миру и стабилности у читавом региону су више него потреба свих нас који тамо живимо. Након убиства господина Оливера Ивановића ситуација је могла да буде погоршана и од изузетне важности је била одлука председника Србије Александра Вучића да посети Косово, та посета је допринела смиривању тензија и унела у том тренутку потребан мир. Због породице Ивановић, због истине и правде важно је да добијемо одговор ко је и зашто убио Оливера и то је нешто што желимо да сазнамо што је пре могуће“, рекао је Јевтић између осталог на састанку са високом званичницом Пентагона.

Јевтић је још једном поновио став Српске листе око формирања Војске Косова, а то је да Српска листа неће гласати за тако нешто у Скупштини Косова.

Госпођа Купер захвалила се потпредседнику Владе на времену и информацијама и оценила да изузетно цени храброст и визију Јевтића као и да поштује ставове који су јасни и одговорни. У исто време изразила је спремност за наставком подршке миру и стабилности и да је мисија војника у оквиру КФОР-а на Косову управо обезбеђивање безбедног и сигурног окружења  за све.

Далибор Јевтић се налази у вишедневној посети Сједињеним Америчким Државама поводом позива да присуствује Националном молитвеном доручку на којој ће говорити председник САД Доналд Трамп, а у оквиру посете Јевтић је имао и имаће низ састанака у Конгресу, Сенату, Стејт департменту, Департменту правде, УСАИД-у, Институту за спољну политику као и Националном демократском институту (НДИ).

Check Also

Пада број заражених коронавирусом на Косову

Национални институт за јавно здравље Косова објавио је да је током последња 24 сата да …