Главна / Вести / Косово и Метохија / Савет безбедности о Косову: Запад за укидање Унмика, Русија и Кина против

Савет безбедности о Косову: Запад за укидање Унмика, Русија и Кина против

Убиство Оливера Ивановића и покушај укидања Специјалног суда за злочине ОВК централне теме расправе пред Саветом безбедности УН. Нова иницијатива Запада да се промени формат седница Савета безбедности о Косову и мандат Унмика. Русија, Кина, Казахстан и Србија против.

Осуда убиства Оливера Ивановића и покушај 43 посланика косовског парламента да укину Специјални суд за злочине ОВК питања су око којих су се, после дужег времена, сложили листом сви амбасадори држава чланица Савета безбедности УН, али се јединство у најмоћнијем телу светске организације једнако брзо распало због дијаметралних ставова о будућности мисије УН на Косову.

Суштински, нови план на основу којег би утицај Унмика постепено био смањиван и на концу укинут представио је холандски амбасадор Карел ван Остером, који је у неколико тачака представио идеју на који би се начин у будућности пред Саветом безбедности расправљало о стању на Косову.

Према његовим речима, Савет безбедности би на консултацијама уместо на седницама и два наместо четири пута годишње расправљао о ситуацији на Косову, уз озбиљну промену мандата и обима мисије УН на Косову.

“Москва се противи промени мандата мисије УН на Косову и промени формата у којем се о питању Косова расправља пред Саветом безбедности”, рекао је руски амбасадор при УН Василиј Небензја.

У последњих десет година, западне државе су у неколико наврата покушавале да смање или укину мисију УН на Косову, махом кроз буџет Уједињених нација, али та настојања из различитих разлога нису уродила плодом.

Америчка амбасадорка при УН Ники Хејли рекла је да је давно прошло време за промену мандата Унмика и апеловала на лидере држава чланица да с пажњом воде рачуна о ограниченим средствима којима располажу УН.

Сличан став изнели су и амбасадори Шведске, Пољске, Британије и Француске, те косовска амбасадорка у САД Вљора Читаку.

Истовремено, Москва се још једном снажно успротивила промени мандата мисије УН на Косову и промени формата у којем се о питању Косова расправља пред Саветом безбедности. Сличан став изнели су представници Казахстана и Кине.

Српски министар спољних послова Ивица Дачић подржао је даљи рад Унмика у “пуном капацитету, како би та мисија могла успешно да се носи са комплексним проблемима на Косову”.

Небензја је такође упозорио на “клановске односе у косовским властима, опасност коју представља повратак радикалних исламиста са Блиског истока, позиве за стварање “велике Албаније”, те маргинализовање умерених политичких снага у Приштини.

Убиство Оливера Ивановића и покушај укидања Специјалног суда

Убиство Оливера Ивановића је безуман терористички чин, рекао је Дачић пред Саветом безбедности УН, додајући да је Србија упутила писмо Унмику и Еулексу тражећи учешће у истрази о том убиству.

“Три недеље након убиства немамо никакве информације о том догађају”, рекао је Дачић.

Русија је упозорила на пасивност Кфора у истрази о убиству Оливера Ивановића, упозоравајући да и даље нема јасних назнака када ће Специјални суд за злочине ОВК почети да ради, или ће та институција и даље “зависити од каприца бивших припадника ОВК који сада седе у косовском парламенту”.

Убиство Оливера Ивановића осудиле су листом све чланице Савета безбедности УН, а Вљора Читаку је обећала да ће власти у Приштини “преврнути сваки камен” како би привеле убице Оливера Ивановића правди.

Заменица француског амбасадора при УН Ана Геген оштро је осудила убиство Оливера Ивановића и позвала косовске власти да починиоце тог злочина што пре приведу правди.

Заменица Геген је поновила подршку Париза раду Специјалног суда за злочине ОВК.

Америчка амбасадорка је рекла да ће и Београд и Приштина имати велике користи од нормализације односа.

“Наредни месеци су кључни, сцена је постављена… Потребна је политичка воља за трајни мир између Београда и Приштине”, рекла је амбасадорка Хејли.

Дачић је рекао и да је Србија спремна за историјски договор о Косову, али да томе нимало не доприносе једностране изјаве појединих политичара у Приштини.

“Србија четири и по године стрпљиво чека да Приштина испуни обавезе преузете Бриселским споразумом. Србија је са своје стране у доброј мери испунила преузете обавезе… Поставља се питање да ли неки будући договори имају смисла”, рекао је Дачић.

Извор: РТС

Check Also

Конференција о напретку у случају против бивших лидера ОВК 19. маја

Специјални тужилац у случају бившег лидера ОВК Хашима Тачија, Кадрија Весељија, Јакупа Краснићија и Реџепа …