Главна / Вести / Косово и Метохија / Арно Гујон: Поносан сам на Орден Светог Саве. То се догађа само једном у животу

Арно Гујон: Поносан сам на Орден Светог Саве. То се догађа само једном у животу

Недавно је патријарх српски Иринеј, великом хуманитарцу из Француске Арноу Гујону, који је већ неколико година и држављанин Србије, уручио Орден Светог Саве првог степена. То је највише одликовање које додељује Српска православна црква, а Гујон је њиме одликован, јер дуги низ година помаже Србима на КиМ.

Гујон је, у телефонском укључењу у Јутарњи програм Радио Грачанице, говорио о значају овог изузетног, али и о осталим признањима, које је до сада добио за свој рад и допринос опстанку Срба на КиМ.

„Сва признања су веома важна, уливају мотивацију да наставимо са радом и нису важна само мени, већ и свим нашим волонтерима, донаторима и свим људима добре воље, који нам помажу већ 13 година. То је, свакако, доказ да је наша помоћ цењена и да иде тамо где треба“, истакао је Арно и нагласио да је веома поносан на Орден Светог Саве и да је то нешто што се догађа само једном у животу.

Међутим, ово нису прве награде и признања, које је овај млади хуманитарац добио за свој рад а, за наш програм је истакао, да су му све награде значајне и драге.

„Тешко је рећи која ми је нагада најзначајнија, али Орден, који је највеће признање Српске православне цркве, ми много значи. Добио сам и златну медаљу од председника републике 2016.године, а 2015. године сам стекао држављанство Србије на основу заслуга, што је и нека врста признања, које долази од највишег државног врха и то је за мене веома драгоцено“, нагласио је Гујон.

Он је истакао да то значи да, не само држава и црква, већ и људи подржавају и цене то што ради.

„То је за нас веома значајно јер знамо да нисмо сами. Наша хуманитарна организација има 12.000 донатора у Француској, као и десетине хиљада људи који нас подржавају у Србији“, казао је Гујон.

Само током претходне године хуманитарна организација „Солидарност за Косово“ реновирала је неколико школа на Косову и Метохији, изградила фабрику за пастеризацију воћа и поврћа у сардњи са организцијом „Мајка девет Југовића“, водила на море око четрдесеторо деце са КиМ,помагала многим манастирима и црквама и финансирала неколико конвоја хуманитарне помоћи. Оснивач ове хуманитарне организације Арно Гујон, истакао је да се са оваквом праксом наставља и да ће бити још много акција у овој години.

Check Also

Конференција о напретку у случају против бивших лидера ОВК 19. маја

Специјални тужилац у случају бившег лидера ОВК Хашима Тачија, Кадрија Весељија, Јакупа Краснићија и Реџепа …