Главна / Култура / Изложба слика “Светло лице града” у галерији Дома културе у Грачаници

Изложба слика “Светло лице града” у галерији Дома културе у Грачаници

У галерији Дома културе у Грачаници вечерас су изложени радови уметника Бранислава Банета Илића и Часлава Милисављевића. Изложба “Светло лице града” двојице самосталних уметника из Звечана привукла је вечерас многобројне погледе, врсних познавалаца ове врсте уметности али и оних који то нису, али који су свеједно уживали у изложби.
Бане и Часлав у свом стваралаштву на платнима негују дух града и културне баштине, као и графике у дуборезу изражене у крстовима, розетама, фризовима, орнаментици.

Бане Илић, сликарска природа урбане носталгије, чувар је архитектуре прошлости.

” У својим радовима покушао сам да сачувам оно старо “светло лице” Митровице. У тим неким прошлим годинама мој град је био чистији, а чини ми се и да је култура била израженија”, рекао је Илић за програм Радио Грачанице.

Часлав Милисављевић на дуборезима ствара облик који није копија и пуко понављање, већ целина састављена од фрагмената духовнoсти, заокружен личним потезом.

“Ако вечерас погледате слике Банета Илића и моје изложене дуборезе, онда ће на неки начин, надам се, бити сачувана и спасена не само уметност него и култура нашег народа. Желео бих да и код нас живот буде у идеалној равнотежи као у природи, а ту равнотежу највећим делом за мене чини дрво. Ја сам као самоук уметник, сада када сам пензионисан, нашао време за вољење дрвета и радим ово што сам вечерас изложио, дуборезе”, рекао је Милисављевић.

Изложби слика су присуствовали и градоначелници општина Грачаница и Звечан, Срђан Поповић и Вучина Јанковић.

Градоначелник општине Грачаница Срђан Поповић пожелео је добродошлицу гостима из Звечана и поручио да ће и убудуће подржавати уметност на сваки начин.

“Изузетна ми је част да поздравим наше драге госте из Звечана и све љубитеље уметности. Драго ми је да је Грачаница успела да угости уметнике из Сиринићке жупе, а вечерас и уметнике из Звечана. Ове слике и дуборези су уметност коју треба подржати. Ови радови су веома блиски нашим домовима и нашим људима. Желим да и у будуће подржавамо овакве изложбе и верујем да ће и убудуће град Звечан задржати светло лице, како и ова изложба носи назив”, рекао је Поповић.

Градоначелник општине Звечан Вучина Јанковић, након речи подршке уметницима и захваливши се домаћинима на добродошлици, прогласио је изложбу отвореном.

“Лице једне средине, једне општине, једне заједнице и једног народа огледа се и кроз културу. Када вас вечерас видим у оволиком броју могу само да кажем да нам културе уопште не фали”, рекао је Јанковић и отворио изложбу.

Посетиоци су на отварању изложбе добили по једну слику, мањег формата, у графици, тушу или акварелу, рад Бранислава Банета Илића.

Check Also

Мале балерине из Грачанице, добитнице великих фестивалских награда у Београду

Мале балерине из Школе балета у Грачаници са међународне Олимпијаде за плес централног Балкана одржаног …