Главна / Друштво / Преминуо познати глумац Небојша Глоговац

Преминуо познати глумац Небојша Глоговац

Телевизијски, филмски и позоришни глумац Небојша Глоговац преминуо је у 49. години после краће болести. Познат је по бројним улогама на телевизији и у позоришту, за које је добио домаћа и међународна признања. Рођен је 30. августа 1969. у Требињу, у СР Босни и Херцеговини, у породици свештеника Милована и кројачице Милене Глоговац.

Небојша Глоговац је тумачио бројне улоге на телевизији и у позоришту. Први филм у којем се појавио је “Вуковар, једна прича”, а прву главну улогу остварио је у филму “Убиство с предумишљајем”.

Једна од његових последњих улога била је у ТВ серији “Немањићи – Рађање краљевине”, која ће ускоро почети да се емитује на РТС-у. Тумачио је улогу Вукана, најстаријег сина Стефана Немање. Играо је и у серији “Равна гора” на РТС-у, где је тумачио лик генерала Драгољуба Драже Михаиловића.

Неке од улога које ће остати упамћене јесу у остварењима “Буре барута”, Небеска удица”, “Муње”, “Кад порастем бићу Кенгур”, “Клопка”, “Хадерсфилд”, “Бранио сам Младу Босну”, “Кругови”, “До коске”, “Енклава”, “Устав Републике Хрватске”…

Играо је у серијама “Породично благо”, “Мој рођак са села”, “Вратиће се роде”, “Војна академија”, “Убице мог оца”…

Од 1996. године био је члан Југословенског драмског позоришта, где је одиграо низ запажених улога.

Прошле године је проглашен Европским глумцем године на Филмском фестивалу у Италији. Добио је награде за најбољег глумца у филму “Устав Републике Хрватске” на фестивалима у Пули и Лондону као и Гран-при на Филмским сусретима у Нишу.

Издваја се и Стеријина награда за глумачко оставрење у представи “Хадерсфилд” на Стеријином позорју у Новом Саду, Награда Града Београда за филмску уметност, Награда “Милош Жутић”, Статуета “Давид Штрбац”, Награда “Бранка и Млађа Веселиновић”, награда “Ардалион”…

Поводом смрти Небојше Глоговца реаговале су колеге и филмски радници уз оцену да је у питању један од најбољих глумаца на овим просторима. Државни званичници упутили су телеграме саучешћа породици и Југословенском драмском позоришту.

Вест о његовом одласку пренели су и бројни медији у региону.

Иза себе је оставио троје деце.

Извор: РТС

Check Also

Витошевић: Како расте Косовска Митровица као град тако ће расти и Универзитет

Јуче је на територији општине Косовска Митровица почела реализација пројекта изградње нове, модерне зграде Универзитета …