Главна / Вести / Косово и Метохија / Јевтић са представницима Хелсиншке комисије Америке​

Јевтић са представницима Хелсиншке комисије Америке​

Проблем узурпиране имовине, основна људска права, процес повратка као и положај невећинских народа на Косову биле су теме састанка потпредседника Владе Косова и министра за заједнице и повратак Далибора Јевтића на састанку са представницима Хелсиншке комисије у Вашингтону, др Мишом Томпсом и Робертом Хендом. На састанку једна од тема била је убиство Оливера Ивановића уз заједнички закључак да је потребно што пре починиоце тог  злочина привести правди, наводи се у саопштењу Министарства за заједнице и повратак.
Када је реч о проблему узурпиране имовине, Јевтић је своје саговорнике упознао са детаљима овог питања и нагласио да је за решавање овог проблема потребна већа ангажованост институција на Косову и уједно затражио подршку Хелсиншке комисије како би се ово  питање решавало брже и квалитетније. Јевтић је  посебно нагласио да очекује да се o овој теми разговара и говори на следећем годишњем састанку Скупштине ОЕБС-а у Бечу.
“Оно што је проблем на Косову јесте имплементација, то јест недостатак имплементације закона и регулатива које се односе на права невећинских народа на Косову. Не постоји механизам одговорности који би обавезао институције да спроводе све усвојене одлуке и постојоће законе који се односе на права заједница. Наш ће посао бити да управо радимо на овом питању а од представника међународне заједнице очекујем пуну подршку за те процесе. На нама је како ћемо се изборити са овим проблемима, али део одговорности јесте и на представницима међународне заједнице и зато тражим и очекујем веће ангажовање свих. Повратак је далеко од жељеног, али он зависи и од опстанка а опстанак зависи од услова живота.  Услови ће се створити само већим радом и искреном посвећеношћу свих нас заједно,” рекао је Јевтић.
Представници Хелсиншке комисије Америке су изразили спремност да унапређењем сарадње и комуникације са министром Јевтићем и у смислу чешће размене информација помогну решавању ових важних  питања.

Check Also

Опљачкана кућа Станише Станојевића у Бабином Мосту

Јучерашњом пљачком породичне куће Станише Станојевића, у српском селу Бабин Мост, у општини Обилић, настављаjу …