Главна / Вести / Косово и Метохија / Јевтић: Посета Вашингтону важна и корисна

Јевтић: Посета Вашингтону важна и корисна

“Пуно је изазова који нас чекају  у овој години. Имамо шансу да неке проблеме решимо у дугорочном смислу како би читав регион Западног Балкана кренуо напред и постао део ЕУ. Подршка Сједињених Америчких Држава остваривању дуготрајног мира и стабилности на Косову је од изузетне важности. Убиство Оливера Ивановића је злочин који захтева одговор на питање ко је то и зашто учинио. Посета председника Србије Александра Вучића и разговор са Србима на Косову је допринела смиривању тензија, што је у томе тренутку и након тог догађаја било од изузетне важности”, рекао је Далибор Јевтић на почетку састанка са замеником помоћника државног секретара САД-а, Метју Палмером.

Теме овог састанка у Стејт Департменту биле су актуелна  дешавања на Косову са посебним акцентом на положај Срба и других невећинских народа. Јевтић је свог саговорника упознао са проблемима али могућим решењима за одређена питања. И на овом састанку Јевтић је посебно нагласио питање узурпиране имовине и нападе на повратнике као препреке које стоје на путу масовнијег повратка расељених.

“Наставак дијалога Београда и Приштине је од велике важности. Почетак формирања Заједнице српских општина је важан корак у оно што треба да буде увод у наставак дијалога. ЗСО је међународна обавеза Приштине и ми очекујемо да се коначно постигнути споразум спроведе. За нас ово питање није политичко већ животно јер ћемо кроз ЗСО бити у могућности да квалитетније решавамо многа животна питања, пре свега опстанка али и повратка Срба на Косово,” истакао је Јевтић у разговору са Палмером.

Мет Палмер је изразио пуно разумевање и подршку за све процесе које доприносе стабилности. Истакао је да посебно разуме положај и живот Срба на Косову уз оцену да очекује више ангажовања свих у решавању поменутих проблема, уједно изразивши спремност да САД наставе са подршком стабилности и сарадње у региону Западног Балкана, посебно када је о односима Срба и Албанаца реч.

Након састанка са господином Палмером потпредседник Владе и министар Јевтић састао се са директором европских послова  у Бироу за демократију, људска права и запошљавање Стејт Департмента, господином Андреју Пловманом као и заменицом помоћника секретара у Бироу за становништво, избеглице и миграције Стејт Департмента, госпођом Ненси Џексон.

Главне теме на овим састанцима биле су положај Срба, процес повратка и сарадња у решавању проблема у овим областима, где је Јевтић говорио о проблему узурпиране имовине и последњим инцидентима у повратничким срединама. На састанку са госпођом Џексон Јевтић је истакао да је важно наставити са пројектима БПРМ-а јер је подршка и помоћ у процесу повратка и опстанка од стране САД-а веома важна и у том смислу изразио спремност да министарство за заједнице и повратак финансијски учествује у заједничким пројектима како би се проблем повратка расељених решавао квалитетније у будућности.

Саговорници су изразили захвалност и похвалили визију и конкретне ставове министра Јевтића и уједно истакли да ће он и министарство којем руководи имати пуну подршку за планиране активности и пројекте у циљу решавања проблема.

Јевтић је данашњим састанцима завршио своју вишедневну посету Сједињеним Америчким Државама коју је оценио као веома корисну и значајну уз очекивање да ће се резултати посете видети у наредном периоду.

“Од велике важности је што сам током своје посете био прилици да формално разговарам са више званичника и људима који су важни у процесу доношења одлука које се односе на наш регион, на регион Западног Балкана. Своје саговорнике сам директно упознао са проблемима и затражио подршку за њихово решавање и могу рећи да сам наишао на разумевање и подршку. Укупно 21 званичних састанака, и више неформалних током Нациолног молитвеног доручка, дају ми за право да закључим да је посета Вашингтону била важна и корисна,” рекао је Јевтић.

Check Also

Опљачкана кућа Станише Станојевића у Бабином Мосту

Јучерашњом пљачком породичне куће Станише Станојевића, у српском селу Бабин Мост, у општини Обилић, настављаjу …