Главна / Вести / Косово и Метохија / Ђурић: Борба за Косово и Метохију је борба за наш народ

Ђурић: Борба за Косово и Метохију је борба за наш народ

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић најавио је данас да ће напори и борба за опстанак српског народа на Косову и Метохији бити удвостручена и поручио да ће се у овој години остварити и велики и важни пројекти.

“У 2018. ћемо удвостручити помоћ, подршку и борбу за наш народ на Косову и Метохији, како би Срби опстали у покрајини”, рекао је Ђурић на конференцији за новинаре.

Најавио је да ће у Бањској, где је држава помогла обнову цркве, као и отворила, после више деценија, запуштену бању, намерава да заврши модеран лечилишни комплекс, где ће интерес имати да долазе грађани и из других делова Србије да се лече, а у њему наћи постао мештани тог краја.

Указао је да ће бити убрзано рађено на реализацији пројекта повратничког насеља Сунчана долина, где ће моћи да живи око 1.500 људи.

“Пошто смо видели смо да су сви други заказали и да нико није ништа урадио, решили смо да се са нагомиланим проблемима повратника ухватимо у коштац и направимо потпуно нови урбани центар, где ће моћи да живе најквалитетнијим условима живота”, објаснио је Ђурић.

Најавио је и да ће у овој години помоћ и улагање у пољопривреду на Косову и Метохији бити пет пута већа него до сада.

Он је истакао да је борба за Косово и Метохију борба за људе, наш народ, како би они могли да опстану, што је политика председника Србије Александра Вучића и Владе Србије.

Ђурић је, на конференцији за штампу, након састанка са групом Срба са Косова чији су захтеви испуњени после недавног сусрета са председником Србије Александром Вучићем у Лапљем Селу, рекао да је Србија имала прилике да види и чује имена и презимена као и судбине наших људи који живе на Косову и Метохији, што је изазвало талас солидарности.

“Зато смо након састанка који је председник Вучић одржао са 62 представника Срба у Лапљем Селу, сваки случај анализирали и решили све што је било људски могуће да се реши и много висе од тога.

Десило се након посете председника да се цела Србија покренула у великом таласу солидарности да помогне”, указао је Ђурић.

Нагласио је да ће српски народ опстати на Косову и Метохији.

Ђурић је поднео извештај о томе шта је урађено, додајући да је помоћ пружена свакоме са којим је разговарано.

“Већ смо урадили планину посла у претходном периоду у решавању појединачних случајева”, пренео је он.

Ђурић је казао да се, након посете председника Вучића, јавио велики број предузећа и појединаца, међу којима нису само богаташи, већ и обични људи, који желе да помогну српском народу на Косову и Метохији.

“То показује да српско срце куца једним ритмом, да нећемо одустати да будемо једно и заједно и нашег права да будемо свој на своме где смо увек били”, поручио је он.

Казао је да је био импресиониран бројем људи који су се јавили, као и оних који желе да инвестирају и поред околности које постоје у покрајини.

С тим у вези је рекао да је једна фабрика кошуља из централне Србије изразила жељу да отвори радионицу на подручју Косова и Метохије и да ће јој институције наше државе помоћи у реализацији тога.

Исто тако, како је додао, јавио се и произвођач радијатора из централне Србије који жели да обнови погон у Косовском Поморављу.

Подршка нашим грађанима, према његовим речима, је веома битна, посебно и микро подршка јер наши људи имају златне руке, али нису имали прилику да нешто ураде.

Навео је да је на данашњем састанку једна девојка замолила за помоћ да отвори фризерски салон, а коју ће, како је најавио, и добити.

“Трудићемо се да се бавимо сваким појединачним случајем. Чињеница да се у помоћ укључио велики број наших грађана из централне Србије значи да ћемо имати већи капацитет, што је директан резултат посете председника Вучића”, додао је Ђурић.

На конференцији за штампу пуштен је видео „Обећано-испуњено”, у којем је приказан састанак председника Вучића са Србима на Косову у Лапљем Селу, о изнетим захтевима за помоћ грађана, до реализованих обећања.

Износећи резултате помоћи Ђурић је рекао да је у претходном периоду на КиМ изграђено и у потпуности стављено у функцију 888 станова и кућа за наше људе у покрајини.

У том периоду, за нешто више од три године реновирано је седам вртића, 17 их је опремљено, а у Призрену је недавно изграђен и отворен први српски вртић после 20 година, рекао је Ђурић и додао да се број Срба у том граду повећао.

Када је реч о школама, 16 школа је потпуно реновирано, 75 адаптирано и опремљено, а две су изграђене – основна у Видању и средња пољопривредна у Лешку, уз игралишта и спортске терене.

Ђурић је додао да је изграђен нови Медицински факултет у Косовској Митровици, са Студентском поликлиником, опремљен и реновиран Факултет техничких наука, а опремљена је и Катедра за стоматологију.

Како је рекао, у Гњилану је изграђена и опремљена болница, у Гораждевцу изграђен и опремљен Дом здравља, потпуно је реновирано 20 амбуланти, купљена су санитетска и путничка возила за здравствене установе.

Изграђена су три дома културе, 23 их је реновирано, а 63 опремљено, уз 30 нових и 50 обновљених инфраструктурних пројеката.

Потпуно су обновљене 42 манастира и цркве, уз 170 реализованих пројеката, додао је Ђурић.
Помоћ у грађевинском материјалу за реновирање кућа добило је 488 домаћинстава, док је помоћ у сетвеном материјалу, односно око 500.000 садница квалитетних сорти воћа, добило је 300 пољопривредних домаћинстава.

Такође, 821 повратничко пољопривредно домаћинство добило је помоћ у пољопривредној механизацији, а седам домаћинстава добило је укупно 33 грла стоке.

Када је реч о социјалној помоћи, право на повратничку помоћ у новембру 2017. остварило је 508 породица са 1.357 чланова, 1.620 породица прошле године добило је једнократну новчану помоћ од 5.000 до 35.000 динара, а 2.254 новорођених беба добило је једнократну помоћ за новорођенчад од 10.000 динара.

Уз то, дистрибуирано је 8.000 хуманитарних пакета хране и исто толико хигијене, а финансиран је и рад шест народних кухиња на КиМ где се свакодневно храни око 2.000 најсиромашнијих и стотинка школске деце, а пружена је помоћ у финансирању рада Црвеног крста на КиМ.

Такође, у 5.433 случаја “правног насиља”, наши правни тимови су помогли нашем народу на КиМ.

Извор: РТВ, Танјуг

Check Also

Гујон: “Солидарност за Косово” покреће још четири нова пројекта у српским енклавама на КиМ

Директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону и оснивач хуманитарне организације “Солидарност …