Главна / Вести / Косово и Метохија / Штрахе: Признање Косова једино је ствар Србије

Штрахе: Признање Косова једино је ствар Србије

Признање Косова једино је ствар Србије, а притискати је да призна Косово је погрешан пут, поручио је аустријски вицеканцелар Хајнц-Кристијан Штрахе уочи посете Београду.

“Мислим да је признање Косова једино ствар Србије. Притискати земљу због тога био би погрешан пут. Аустрија би требало да ту као неутрална земља има улогу посредника”, рекао је Штрахе за “Политику”.

Штрахе је подсетио да је његова Слободарска партија оштро критиковала аустријско признање Косова, али да је то сад чињеница која се више не може мењати.

Аустријски вицеканцелар је рекао да се нада да је, у оквиру Бриселског дијалога између Београда и Приштине, могућ компромис.

Истичући да је Србија без сумње један од најважнијих земаља у региону и гарант мира и стабилности, Штрахе наводи да се наша земља у погледу чланства у ЕУ налази на веома добром путу.

“Желимо да на Западном Балкану унапређујемо помирење, демократију, благостање и стабилност. Најбоље средство за то је процес приступања ЕУ. И у нашем је интересу да Србија има конкретну и веродостојну перспективу у погледу приступања ЕУ”, сматра Штрахе.

Према његовим речима, право на самоопредељење севера Косова или аутономија би били пожељно.

“Али за то су, нажалост, свакако потребни дуги и компликовани преговори. Чини ми се да је Приштина по том питању врло неувиђавна”, казао је Штрахе, који ће се сутра састати са Ивицом Дачићем, српским шефом дипломатије.

Вицеканцелар и савезни министрар за јавну управу и спорт Аустрије Хајнц Кристијан Штрахе састаће се сутра са председницом Владе Србије Аном Брнабић

Састанак је заказан у 10 сати у згради Владе Србије, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу са медијима.

Извор: Танјуг, Политика

Check Also

Куртијеви предлози неприхватљиви, јер Косово није држава

Дипломата Зоран Миливојевић изјавио је да ниједан од предлога које је данас током дијалога у …