Главна / Вести / Косово и Метохија / Општине из централне Србије да брину о општинама на КиМ

Општине из централне Србије да брину о општинама на КиМ

Општине из централне Србије од данас имају задатак да осмисле како ће и на који начин преузети у своју бригу и заштиту општине на КиМ са српским живљем, како би се на тај начин укључиле у заједничку борбу за очување српског народа на тој територији, изјавио је директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић.

Ђурић сматра да је јако важно да српске општине на КиМ знају да о њима брине читава Србија, те да ће се од данас за једну српску општину на Косову залагати по десетак општина из централне Србије.

“Није приоритет у новцу, већ је потребно да се локалне самоуправе организују и индивидуално помогну онолико колико могу. Некада је то посета, некад тако што ћемо наћи привреднике из локалних општина које ће стипендирати српску децу на КиМ. На крају и ми из владе и општине које могу да подрже, подржаћемо и новчано”, рекао је Ђурић, након састанка у оквиру унутрашњег дијалога о КиМ у Нишу.

Тај састанак, подвлачи Ђурић, окупио је градоначелнике из целе Србије и, према његовим речима, договорено је да сваку од српских општина на КиМ узме под бригу и заштиту по 10 општина из централне Србије и да се на тај начин укључе и јединице локалне самоуправе са територије целе земље у борбу за очување нашег народа на Косову.

“Ми смо данас одавде послали једну поруку да ми никоме не претимо, али своје чувамо и бранимо и знамо шта је наше и да смо сложни и солидарни и да никада нећемо одустати”, рекао је Ђурић.

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић, који је такође присуствовао састанку, подсетио је да је данас 1760. дан од потписивања Бриселског споразума којим се предвиђа и формирање Заједница српских општина (ЗСО) на КиМ, а да Приштина и даље то пролонгира.

“Приштини треба да схвати да, оно што је добро за Србе на КиМ, добро је за све, а не да, оно што је добро за Србе, није добро за Албанце”, рекао је Ружић.

Извор: http://www.kim.gov.rs

Check Also

Канцеларија за КиМ: Наставићемо да трагамо за отмичарима и да инсистирамо  на њиховом кажњавању

Отмица рудара Жарка Спасића, која се догодила на данашњи дан 1998. године, означила је почетак …