Главна / Вести / Косово и Метохија / Поново порушена спомен плоча несталим новинарима

Поново порушена спомен плоча несталим новинарима

Спомен обележје које је постављено у близини Ораховца где су последњи пут виђени нестали новинари Радио Приштине Ђуро Славуј и Ранко Перенић по шести пут је порушено.

“Ово је до сада један најјезивији тренутак зато што се на самом месту поломљене плоче нашим колегама налазе разбацане животињске кости. Колега Будимир Ничић и ја смо уклонили те кости онолико колико смо могли, а испод самог места где се плоча налази истоварена је вероватно приколица костију и остатака животињског порекла. То је лоша порука за сва нас, али ми као Удружење новинара Србије смо ту таблу постављали пет пута. Ово је шесто рушење и ми ћемо у наредном периоду организовати колеге и наша удружења и вратити таблу отетим и несталим колегама. Ми сматрамо да је ово опомена не само нама, него и међународној заједници и Београду и Приштини да се суштински проблеми, а то су проблеми симбола, безбедности, осећаја слободе требају решавати муњевито”, казао је за РТВ Ким новинар Политике Живојин Ракочевић.

Славуј и Перенић су нестали када су кренули да ураде репортажу о повратку отетих монаха у манастир Зочиште, скренули на погрешан пут и прешли на територују коју је контролисала Ослободилачка војска Косова.

Били су у аутомобилу “застава 128” плаве боје који никада није пронађен.

На месту где су последњу пут виђени, чланови Удружења новинара Србије и Друштва новинара Косова и Метохије поставили су спомен обележје на којем на српском и албанском језику пише:

“Овде су 21. августа 1998. нестали новинари. Тражимо их”.

Извор: РТВ Ким

Check Also

Куртијеви предлози неприхватљиви, јер Косово није држава

Дипломата Зоран Миливојевић изјавио је да ниједан од предлога које је данас током дијалога у …