Главна / Култура / Прва школа балета у Грачаници

Прва школа балета у Грачаници

У Грачаници се ускоро отвара школа балета, прва после 1999.године на Косову и Метохији.

Снежана Петровић Бурсаћ, музички уредник у Дому културе у Грачаници, рекла је за програм Радио Грачанице да је отварање поменуте школе велика и значајна ствар и за културу у нашој општини.

“Школа балета ће бити значајна не само за нашу децу, већ и за развој културе. Овако нешто се отвара први пут, а све што је ново привлачи велику пажњу. До сада је пријављено око стотинак девојчица и за сада два дечака, па је тако и разбијен стереотип да је балет искључиво за девојчице. Узраст од пете до десете године је неки најидеалнији период живота за почетак бављења балетом, али у договору са кореографом Александром Сашом Илићем, првим  солистом балета у Народном позоришту Београда и професором Института за уметничку игру, можда и изађемо из тих оквира, али о томе, наравно, након његовог доласка”, рекла је Петровић Бурсаћ.

Школа балета почиње са радом 24. фебруара и прва сезона ће трајати до јуна.

“Деца која ће похађати школу балета, с обзиром на број пријављених, ће бити организована у неколико група. Часови ће се одржавати викендом, а сви они који заврше прву сезону у нашој школи балета добиће и сертификате Института за уметничку игру”, рекла је музички уредник Дома културе за програм Радио Грачаница.

Идеја је да се након завршетка првог дела пројекта, на смеру класичног балета, наши балетани и балерине представе балетским концертом и након тога преузму своје сертификате.

Првих месец дана похађања школе биће бесплатно, а сваки наредни месец чланарина ће износити 300 динара.

Check Also

Отворена изложба слика Томислава Трифића

У оквиру обележавања 27. Сабора културног стваралаштва Србије данас је у просторијама ОШ „Свети Сава“ …