Главна / Вести / Србија / Централна свечаност поводом Дана државности у Орашцу

Централна свечаност поводом Дана државности у Орашцу

У Меморијалном комплексу у Орашцу одржана је централна државна церемонија обележавања Дана државности, у присуству председника Републике Александра Вучића, премијерке Ане Брнабић и председника Републике Српске Милорада Додика.

Били су присутни и министри у Влади Србије, званичници Републике Српске, представници дипломатског кора, Војске Србије као и велики број грађана.

Председник Александар Вучић рекао је да је данас велики дан, дан када се сећамо наших славних предака, када се грађани срећу како са прошлошћу, тако са собом и са садашњошћу.

“Одајемо почаст онима који су поставили темеље наше модерне државе”, додао је Вучић.

“Имамо и право и обавезу да се поносимо нашим прецима, али и обавезу да бринемо о нашим потомцима”, поручио је Вучић и истакао да морамо да се посветимо најтежим проблемима.

Честитајући окупљенима Дан државности, Милорад Додик је рекао да нема бољег места од Орашца да окупи Србе јер, како је рекао, оно сублимира тежњу Срба за слободом.

“Данас је Србија враћена српском народу, а српски народ где год био, овде и тамо, близу и далеко, окупљен је око националне идеје и државе Србије у идеју која се зове слобода и наш нациоални понос и идентитет”, рекао је Додик.

Он је подвукао да су Срби морали да прођу многе заблуде, а једна од њих је Југославија, јер су, како је рекао, Срби стварајући Југославију хтели да створе слободу и за друге, а не само за себе, “да би ти други на крају у распаду Југославије, створили своје државе”.

 

Свечаност је почела опелом палим устаницима које је одржао патријарх Иринеј.

Председници Вучић и Додик положили венце на споменик вожду Карађорђу. Потом је уследио културно-уметнички програм “Корак ка Европи”.

Сретење је државни празник којим се обележавају два значајна историјска датума битна за културно-историјски и национални идентитет Срба.

Тог дана 1804. године, српски устаници, предвођени Ђорђем Петровићем – Карађорђем, на Збору у Орашцу одлучили су да покрену Први српски устанак.

Такође, 15. фебруара 1835. године у Крагујевцу донет је Сретењски устав, први устав Србије и један од најдемократскијих и најлибералнијих устава тог времена.

Дан уочи обележавања Дана државности, председник Србије Александар Вучић уручио је одликовања заслужним појединцима – глумцима, певачима, академицима, неколицини странаца и институцијама.

У свом обраћању, председник Вучић је поручио да Србија, славећи лауреате, прославља себе и своју будућност.

Такође, јуче је изведена почасна артиљеријска паљба у Београду, на Савској тераси на Калемегдану, на Нишкој тврђави и на Петроварадину.

Дан државности Србије празнује се 15. и 16. фебруара, а поново је почео да се обележава од 2002. године.

Извор: РТС

 

Check Also

Петковић: У Брисел идемо да бранимо позицију Београда

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић каже за РТС да делегација Београда на …