Главна / Вести / Косово и Метохија / У Приштини отворен Српски културни центар

У Приштини отворен Српски културни центар

У  Дому митрополије, при цркви Светог Николе у Приштини, данас је отворен Српски културни центар,  чији ће примарни циљ бити организовање, промовисање и подржавање културно уметничких активности Приштинаца и Приштине.

Након свечане литургије, која је служена  у храму Светог Николе,  у присуству великог броја званица и представника институција, нове просторије Српског културног центра освештао је владика рашко-призренски Теодосије.

„Сретење је празник радости, а на данашњи дан имамо још једну велику радост да освештамо овај Српски културни центар, власништво црквене општине у Приштини, чија ће намена бити да окупља све Србе, не само из Приштине  већ са читавог Косова и Метохије. Да се овде сабирамо у љубави, јединству и слози и промоивишемо све оно што је свето и вредно што су наши преци створили и нама предали у наслеђе, а ми то треба да сачувамо. Са овог местам треба  да шаљемо поруку мира,  слоге и јединства, најпре у роду српском, а онда и са нашим комшијама Албанцима са којима живимо и са којима делимо ово парче земље и овај град“, казао је владика Теодосије.

Помоћник директора Канцеларије за КиМ Душан Козарев честитао је присутнима  празник Сретење, који је и Дан државности Републике Србије и истакао да је ово празник свих Срба и у Београду , Новом Саду и Приштини и свуда где Срби живе.

„Ово је добар тренутак да се присетимо да данас обележавамо 214 година од кад су се Срби подигли на устанак за слободу и  за част,са вером у победу коју су извојевали и да симболично подсетимо да је ово уједно и стогодишњица наше победе у великом рату, када смо се борили за исте оне вредности за које се и данас боримо, а  то је правда,поштење,  истина и право на нормалан живот сваког човека. У том смислу сагледавамо и ово данашње отварање Српског културног центра, који је једна симболична коцкица у великом мозаику боравка српства у Приштини, јер српство Приштини и Приштина српству једнако недостају“, казао је Козарев.

Присутнима се обратио и државни секретар у Министраству привреде Бранимир Стојановић, који је био и иницијатор отварања овог центра.

„Ово ће бити много више од културног центра, биће место где ће се Срби окупљати,биће дом свих Срба којижеле да сачувају идентитет и културу Сба Приштеваца. Ово је за мене врло радостан дан и осећам ону врсту усхићења коју сам осећао  и када смо враћали споменик Милошу Обилићу  У Грачаницу, када смо подизали први споменик Краљу Милутину и када је одиграна прва представа Приштинског Народног позоришта сада са сталном  сценом  у Грачаници“, казао је Стојановић који је позвао Србе да долазе у овај центар  као у своје куће и да осећају обавезу и љубав према овом месту.

О Приштини и Приштинцима говорила је и Радмила Тодић Вулићевић, која годинама уназад прикупља и чува бројна сведочења о овом граду и својим суграђанима.

Поводом отварања Српског центра приређене су и изложбе фотографија старе Приштине,  и слика са ликовне колоније , а пригодан програм припремили су и чланови певачког друштва Ансамбла  „Венац“, као и КУД „Копаоник“ из Лепосавића.

Check Also

Пантовић: Жалио сам се Апелационом суду, Ђокић је осуђен на основу лажних изјава

Адвокат Љубомир Пантовић изјавио је за Kосово онлајн да је поднео жалбу Апелационом суду у …