Главна / Вести / Косово и Метохија / Рикало: Приоритет повећање производње шумских плодова

Рикало: Приоритет повећање производње шумских плодова

Министар пољопривреде, шумарства и руралног развоја Ненад Рикало и генерални секретар министарства, Каплан Халими присуствују на Међународном сајаму прехрамбених производа “Biofach”, који се одржава у Нирнбергу, у Немачкој.

Ово је идеална прилика за промоцију агробизниса, производа од шумских плодова и ароматичног биља, као и унапређење  сарадње агробизниса различитих земаља у циљу повећања извоза, наведено је у саопштењу.

Рикало је рекао да косовска предузећа достојно презентују своје производе, који квалитетом задовољавају  стандард европског тржишта и апсолутно су конкурентни, посебно истичући да ће Министарство пољопривреде пружити подршку пољопривредним произвођачима, који су оријентисани на култивацију и прераду шумских плодова и ароматичних медицинских биљака.

-Подршка Министарства ће се усредсредити на повећање капацитета предузећа која се баве култивацијом и прерадом шумских плодова и ароматичним медицинским биљем, а развој овог сектора ће бити приоритет у наредне четири године – рекао је Рикало.

Он је нагласио да ће Министарство пољопривреде, шумарства и руралног развоја подржати организацију “Органика” у организовању сличних сајмова, који ће промовисати агробизнис пољопривредних култура (усева).

Извршни директор удружења “Органика” Фатон Нагавци је рекао да је Косово можда мањи произвођач у односу на друге земље у сектору органске хране, али да високим квалитетом сертификованих производа, који се испоручују на време, омогућавају већу потражњу на домаћем и иностраном тржишту.

Извор: ТВ Мост

Check Also

Вучић стигао у Брисел, сутра разговор са Куртијем

Председник Србије, Александар Вучић стигао је у Брисел где ће се сутра ујутру одржати нова …