Главна / Вести / Косово и Метохија / Канцеларија за КиМ апелује на међународне институције да расветле злочин у Ливадицама

Канцеларија за КиМ апелује на међународне институције да расветле злочин у Ливадицама

На данашњи дан, пре 17 година, 12 Срба је погинуло, а 43 је повређено, у безумном терористичком нападу на аутобус „Ниш експреса“ код Подујева, а починиоци, без обзира на монструозност злочина и сталне апеле државе Србије и ожалошћених породица, нису приведени правди.

Канцеларија за Косово и Метохију апелује, пре свега, на међународне институције на терену да у име човечности и европских вредности учине додатне напоре како би овај, као и остали нерасветљени злочини над Србима, добио судски епилог.

Злочини попут овог подсећају нас на чињеницу да су албански терористи по завршетку ратних сукоба на Косову и Метохији започели, пред очима међународних снага, крвави пир чији је циљ био завршетак етничког чишћења српског и другог неалбанског становништва.

Та организована кампања терора и застрашивања је мрља на образу политичара у Приштини, који до сада нису показали искрену спремност за суочавање са прошлошћу, али пре свега међународне заједнице, јер до данас није успела да осигура услове за непристрасно суђење починиоцима.

Кажњавање починилаца овог и других злочина над Србима предуслов је успостављања поверења и помирења између два народа и зато ове, као и претходних 17 година, наглашавамо да је расветљавање злочина, колико чин суочавања са прошлошћу, толико и чин одговорности према будућности.

Check Also

Вучић стигао у Брисел, сутра разговор са Куртијем

Председник Србије, Александар Вучић стигао је у Брисел где ће се сутра ујутру одржати нова …