Главна / Вести / Косово и Метохија / Обележено 17 година од злочина у Ливадицама

Обележено 17 година од злочина у Ливадицама

Данас је у Лапљем Селу у цркви Свете Петке у 11 сати служен парастос жртвама злочина у Ливадицама код Подујева, када је 16. фебруара 2001. године дигнут у ваздух први аутобус Ниш експреса из конвоја српских аутобуса, који су под пратњом Кфора превозили Србе са Косова и Метохије до градова централне Србије и обрнуто.

Парастосу су присуствовали чланови породица страдалих, градоначелник општине Грачаница Срђан Поповић у присуству директора општинских одељења, као и праживели путници тог кобног 16. јануара 2001.године.

Председник општине Грачаница Срђан Поповић је запалио свећу и положио цвеће на гроб страдале Мирјане Драгојевић.

Поповић је у изјави за Радио Грачаницу казао да у овом случају мора да се обнови истрага, како би се пронашли починиоци и одговорни за злочин у Ливадицама.

„Ово је жалост и ово је неправда. Инсистирамо на првом месту да се пронађу кривци овог злочина. Морамо да истрајемо на томе да се овај случај обнови. Ово није само помен и обележавање, ово је и доказ наше истрајности. Правда је понекад спора, али надам се да ће у овом случају бити и достижна“, казао је Поповић.

Сестра страдале Мирјане Драговић, Јелена Драговић Поповић, која је била путник и један од 43 рањених  Срба из аутобусу који је тог 16. фебруара нагазио на мину, рекла је за наш програм да се сваке године окупљамо већ 17 година да одамо помен страдалима, али да се ништа није променило у расветљавању овог злочина.

“Срећемо се овде већ 17 година, а ја вама немам ништа ново да кажем. Осећам огромну одговорност према жртвама, нашим породицама и према Србима на Косову и Метохији. Хтела бих да наше жртве и наша страдања имају неки епилог, неку правду. Много је тужно бити Србин на Косову и Метохији, толико смо обесправљени, не постоји судство, никаква институција, а чак ни добра воља да се за наше жртве нађе правда. Остаје, чини ми се да се сваке године окупљамо на овом месту и да причамо о томе ко је погинуо, како, али не и ко стоји иза тога”, рекла је сестра погинуле Мирјане, Јелена Драговић Поповић.

У Ливадицама код Подујева је 16. фебруара 2001. године погинуло 12 Срба, а 43 је рањено.

Врховни суд Косова је у другостепеном поступку у марту 2009. године због недостатка доказа ослободио Фљорима Ејупија, јединог осумњиченог за “случај Ливадице”.

Check Also

Потписан Меморандум о реализацији пројекта о покретању породичних бизниса

Председник општине Грачаница Срђан Поповић потписао је Меморандум са представницима фондације ПРЕДА која се бави …