Главна / Вести / Косово и Метохија / “Цинична геополитичка игра силних и моћних с Косовом”

“Цинична геополитичка игра силних и моћних с Косовом”

На десетогодишњицу једнострано проглашене независности Косова, свако објективан мора признати да је сецесионистички пројекат у српској покрајини КиМ, неуспео.

То је поручио директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић и додао да је да је потребно тражити нови вид решења како би се у овом делу Европе успоставио трајан мир и стабилност.

“Шта су резултати тог назови државотворног пројекта сецесиониста на Косову: близу четврт милиона српских избеглица, угрожене српске хришћанске цркве и манастири, бујање исламског верског екстремизма, криминала и безакоња, највећа незапосленост у Европи, хронична политичка нестабилност”, навео је Ђурић у ауторском тексту за данашњу “Политику”.

Они који верују да се једностраном сецесијом политичке олигархије у Приштини завршава историја на Балкану, не знају ништа ни о историји, ни о Балкану, каже он и додаје да су се заставе и политичка уређења у Приштини у протеклом веку мењале више од 10 пута те да ништа од тога није довело до ресења проблема.

“Србија је спремна да се суочи са проблемом на зрео и одговоран начин, али Србија никад неће ниједним неопозивим чином признати постојање друге државе на сопственој територији”, истиче Ђурић.

Конфликт два највећа народа на Западном Балкану, каже, није могуће решити тако што ће се једној страни дати подршка за неразумне захтеве на рачун друге.

“Решење, да би било одрживо, мора узети у обзир интересе оба народа”, наводи он.

“На десетогодишњицу једнострано проглашене независности Косова, обележавамо 10 година од рушења система међународног права и принципа суверености држава”, истиче Ђурић.

Он оцењује да је протекла деценија била декада охрабрења за сепаратистичке покрете који су почели да се буде широм света и то ће наставити да чине позивајући се на случај самопроглашеног Косова.

“Оно што су спонзори косовске независности назвали јединственим случајем заправо је постало инспирација многима који верују да посезањем за једностраним актима или насиљем могу да на територијама суверених држава стварају нове псеудодржавне творевине”, објашњава Ђурић.

Према његовом мишљењу, тзв. независност Косова, иако лажно представљена као пројекат заштите људских права, била је само цинична геополитичка игра силних и моћних.

Подсећајући да је Србија недавно обележила Сретење, он је истакао да се тим празником обележава обнова државности Србије која, како је рекао, није изникла ни из чега, већ је настала на вишевековној државотворној традицији и на темељима средњовековне немањићке државе.

“Ти темељи били су и јесу на Косову и Метохији”, нагласио је Ђурић и додао да је Косово било и да ће бити српско.

Извор: Танјуг,Б92

Check Also

Селаковић: Ни око чега са тим људима не можете да се договорите

Министар спољних послова Никола Селаковић изјавио је данас у Бриселу, након нове рунде дијалога, да …