Главна / Вести / Косово и Метохија / Зa операцију малог Василија  са Косова држава дала 150.000 евра, Жељко Митровић обезбедио авион!

Зa операцију малог Василија  са Косова држава дала 150.000 евра, Жељко Митровић обезбедио авион!

Василије Николић, који болује од смртоносне аутоимуне болести крви, одлази на операцију у Болоњу захваљујући средствима које је обезбедила Влада Србије. Пошто мали Васа због проблема са имунитетом не може да лети редовном авио-линијом, превоз до Италије “Ер Пинком” организовао је Жељко Митровић.

Трогодишњем Василију Николићу из Лапљег Села на Косову и Метохији, који болује од ретке и смртоносне аутоимуне болести крви, обезбеђена су средства за операцију у Италији.

Влада Србије обезбедила је из Фонда за лечење ретких болести 150.000 евра за операцију на клиници у Болоњи, а због тога што мали Василије због проблема са имунитетом не може да лети редовном авио-линијом, превоз до Италије обезбедио је Жељко Митровић и компанија “Ер Пинк”.

Василије је у петак отпутовао у Болоњу, где га после прегледа чека операција трансплантације коштане сржи.

Судбоносна посета

Прве симптоме хемофагоцитне лимфоцитозе, од које болује Василије, његови родитељи приметили су у септембру пре две године. Тада је дечак, док је славио први рођендан, добио високу температуру која је указивала да нешто није у реду.

– Водили смо га код лекара, дали су му терапију, али је Васа и даље био болешљив. И то је трајало неколико дана, а онда смо одлучили да одемо до Ниша и Београда. Када су нам рекли да је тешко болестан, да има аутоимуну болест која је опасна по живот, свет нам се срушио – прича Васин отац Небојша, магистар економије који је годинама без посла.

Митровић: Да нам се врати здрав и срећан

Власник компаније Пинк Жељко Митровић рекао је да је уступање авиона “Ер Пинк” његова лична донација за малог Василија.
– Малом Васи желим пријатан лет и успешно лечење и да нам се што пре врати здрав и срећан. Човек је богат онолико колико помаже другима, а не онолико колико има само за себе – рекао је Митровић.

Николићи су на све начине покушали да помогну сину, а помоћ је стигла у јануару после посете председника Србије Александра Вучића Косову.

– Нисмо могли да добијемо помоћ од косовских институција, па су се деца из Лапљег Села сама организовала и почела да прикупљају новац у школи и на улицама. Слагали смо динар на динар, пару на пару… Страшан је то осећај, болесно дете лежи ми у Нишу, а ја прикупљам новац за његово лечење. Бог то ником не дао… Ипак, све се преокренуло на дан посете председника Вучића Косову. Још ми одзвања у ушима реченица коју ми је он тада рекао: “Врати осмех на лице, Небојша, новац је обезбеђен.” Сећам се, седео сам преко пута њега у Дому културе у Лапљем Селу, где смо ми Срби из енклава имали састанак са њим – каже Василијев отац.

Средства за операцију коштане сржи у Болоњи, 150.000 евра, обезбеђена су из државног Фонда за ретке болести, али се тада јавио нови проблем. Лекари су рекли да мали Васа, због изузетно слабог имунитета, не сме да путује редовном авио-линијом, јер би и најмања прехлада могла да буде кобна по њега.

– Речено нам је да је неопходно да Василије у Болоњу иде приватним летом јер не сме ни случајно да се инфицира неким вирусом. Нисам имао избора, дошао сам до телефона Жељка Митровића јер сам знао да он има своје авионе. Послао сам му поруку, а он ми се после неколико минута јавио и рекао ми да се не секирам, да ће нам он обезбедити превоз – каже Небојша Николић.

Шта је хемофагоцитна лимфоцитоза

Аутоимуна болест коју мали Василије има, хемофагоцитна лимфоцитоза, поремећај је лимфних ћелија који проузрокује нагли пад имунитета. Код ове болести, имуни систем уместо инфицираних почиње да уништава здраве ћелије у организму. То доводи најпре до високе температуре, затим системског уништавања виталних органа попут јетре, мозга и костију. Уколико не дође до трансплантације коштане сржи, болест постаје смртоносна.

Нада у излечење

Лекари из Болоње обавили су прелиминарне анализе и гарантују успешно лечење. Небојша каже да су му лекари рекли да се ова болест не враћа након успешне трансплантације коштане сржи.
– Нажалост, нико од чланова породице не може да донира коштану срж јер се параметри не поклапају, па је у току потрага у међународном регистру донора – каже Небојша и додаје да је код сина и супруге Иване, који су у Нишу на лечењу, провео десетак дана.

Спас на Светог Јована

Породица Николић из Лапљег Села помоћ за лечење малог Василија добила је током славе Светог Јована. Иако то није њихова слава, Николићи ће и њу славити.
– Свети Јован је Васин и наш заштитник. Он нам је послао председника Александра Вучића, Златибора Лончара, градоначелника Грачанице Срђана Поповића и Жељка Митровића. Свети Јован је својом силом и снагом, својом љубављу и вером учинио да пронађемо решења за наше проблеме – каже Небојша, који је раније био председник српске општине Приштина.

Извор: Пинк.рс

Check Also

Куртијеви предлози неприхватљиви, јер Косово није држава

Дипломата Зоран Миливојевић изјавио је да ниједан од предлога које је данас током дијалога у …