Главна / Вести / Косово и Метохија / Вучић: Компромис са Албанцима од животног интереса за Србију и српски народ

Вучић: Компромис са Албанцима од животног интереса за Србију и српски народ

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је компромис са Албанцима од животног интереса за Србију и српски народ. Компромис, а не препуштање, истакао је Вучић, после разговора са студентима Приштинског универзитета са седиштем у Косовској Митровици.

Председник је рекао да је позиција Србије веома тешка.

“Србија у политичкој арени тешко издржава борбу са великим силама. Ми се не боримо против Приштине и њихових политичких представника. Али се против нас бори Приштина и заједно с Приштином и Вашингтон и Лондон, свуда у свету, на сваком месту”, рекао је српски председник.

Објаснио је да они врше директне притиске на земље да не повлаче признање косовске независности, и на земље које то још нису учиниле – да је признају.

Наше, додао је Вучић, није да се дуримо, нити да покушавамо да добијемо битке које не можемо да добијемо, али, каже, борићемо се ми још, политичким средствима, наравно.

Указао је да низ случајева повлачења признања говори о томе да тај процес свакако није једностран, као што га представљају.

Приметио је да се у разговору са студентима са КиМ уверио да они разумеју да морамо да покушамо да постигнемо компромис са Албанцима, а да они који се томе противе не схватају да тиме губимо сви ми, и Србија и Срби, јер “тешко да ће бити више на Косову и Метохији”.

“Ти што се бусају у груди, једном у три године оду на Газиместан, а наш народ мора да живи на Косову, да иде свакодневно између Клине и Истока…”, рекао је Вучић.

Истакао је да државни врх и он трпе притиске јер им је то и посао, да воде државу, упркос свему, али да се мора разумети да је компромис у виталном интересу и Србије и српског народа.

Председник Вучић је подсетио и да је на примеру самопроглашења независности Косова погажено међународно јавно право и сви правни принципи како би Србији бруталном силом био одузет део територије.

Како је рекао, велике силе које су признале ту независност и које су у том послу учествовале имају проблем, а то је да су Албанци имали своју матичну државу што је огромна разлика, а тиме је утолико већа грешка Србије због начина на који је поставила својевремено питање косовске независности онако како га је подсетила пред Међународним судом правде.

“При свему томе, не заборавите да је Косово прокламовало своју независност и данас велике силе које су у томе учествовале имају проблем, а то је да су Албанци са Косова већ имали своју матичну државу, а ако имате матичну државу, тај народ у другој држави може бити само национална мањина и заједница”, навео је председник.

Како додаје, сад се поставља питање шта ми треба да радимо, а задовољан је, каже, радом владе по том питању и радом министарстава.

“Искористио сам овај дан да бих говорио о нашој будућности, о нашој потреби да нађемо компромис и да размислимо о будућности нашег народа. Данас вам кажем, за две године мораћемо да увозимо раднике, 30.000 радних виза је издато у Приштини прошле године само за Немачку”, рекао је Вучић.

“Нећемо моћи људе да сачувамо, ако не будемо понудили много бољи животни стандард и озбиљнију обнову наше нације него што смо се у претходном периоду томе посветили. И ово је највећи проблем Србије данас”, рекао је Вучић.

Извор: РТС

Check Also

Куртијеви предлози неприхватљиви, јер Косово није држава

Дипломата Зоран Миливојевић изјавио је да ниједан од предлога које је данас током дијалога у …