Главна / Вести / Косово и Метохија / Симић: Најпре формирање ЗСО, па остало

Симић: Најпре формирање ЗСО, па остало

Срби 1.767 дана чекају на формирање Заједнице српских општина, као и на испуњење осталих услова из коалиционог споразума како би унапредили живот на КиМ, каже посланик Српске листе Игор Симић. Питање демаркације са Црном Гором треба у будућности решавати, сматра Симић.

Ванредна седница косовске скупштине заказана за синоћ одложена је како би се обезбедило присуство већине посланика, потребних за ратификацију споразума о демаркацији са Црном Гором.

Одлагање ванредне седнице затражили су косовски председник Хашим Тачи и премијер Рамуш Харадинај.
Игор Симић, посланик и портпарол Српске листе, рекао је за РТС да је за Србе главно питање Заједница српских општина, а да је питање демаркације нешто што треба у будућности да се решава.

“Када говоримо овом питању, оно је од прворазредног значаја за Албанце, а нама није од толике важности.

Ми 1.767 дана чекамо ЗСО, а чекамо и испуњење осталих тачака из коалиционог споразума како бисмо унапредили живот Срба на КиМ – о томе Српска листа жели да разговара, а демаркација ће можда једног дана доћи на ред”, рекао је Симић.

Објашњава да има довољно гласова да се ратификује споразум о демаркацији, али да они хоће учешће Срба како би манифестовали мултиетнички карактер.

“За нас то питање треба у будућности решавати, а не сада. Најпре ЗСО – па остало”, навео је Симић.

Када су у питању нови наводи о формирању косовске војске, Симић је рекао да је на Космету, према Резолуцији 1244, Кфор једина лигитимна, оружана сила и да ће тако и остати. Став Српске листе се неће променити, ми смо апсолутно против косовске војске истакао је Игор Симић.

Технички дијалог Беоргада и Приштине наставља се 26. фебруара у Бриселу. На дневном реду ће бити Заједница српских општина, дипломе, таблице.

“Дијалог нема алтернативу, али дијалог у којем је искрен приступ обе стране. Београд жели компромис који ће омогућити нормалан живот и трајни мир, али са друге стране недостаје искреност и жеља да се примени договорено, а затим приступи и трајном решењу овог питања”, закључио је Симић.
Извор: РТС

Check Also

Вучић стигао у Брисел, сутра разговор са Куртијем

Председник Србије, Александар Вучић стигао је у Брисел где ће се сутра ујутру одржати нова …