Главна / Друштво / Јово Поповић: Студентски центар Универзитета у Приштини може се поредити са центрима у Европи

Јово Поповић: Студентски центар Универзитета у Приштини може се поредити са центрима у Европи

Студентски центар Универзитета у Приштини је установа студентског стандарда са вишедеценијском традицијом. Одлуком Министарства просвете Републике Србије од 2000. године овај центар био је привремено смештен у Лепосавићу, а од 2002. године налази се у Косовској Митровици.

О стандарду, условима и могућностима у емисији „Индекс“ разговарали смо са директором Студентског центра Јовом Поповићем, који је истакао да се стандард овог центра сваке године побољшава.

„Сваке године ми радимо да стандард студената буде бољи. Резултат тога, иако је мање студената уписано на високошколским установама, je да смо на конкурсу имали две стотине студената више у односу на прошлу годину, а то значи да је студентски стандард побољшан“, казао је Поповић.

Он је истакао да Студентски центар Приштина са привременим седиштем у Косовској Митровици на основу налаза Међународне сертификационе комисије ИСО 9001 превазилази студентски стандард у држави Србији, што значи да се може поредити са неким центрима у Европи.

У оквиру Студентског центра постоји више објеката: шест домова  и менза у Косовској Митровици, студентски дом у Звечану са мензом и два студентска дома, такође са мензом, у Лепосавићу као и један дом и менза у Блацу.

„Наш капацитет је 1741 место, због чега смо трећи у Србији, после Београда и Новог Сада. Домови су опремљени читаонама, ТВ-салама, библиотеком, савременим студентским клубом, Студентским интернет центром, теретанама и Студентском поликлиником“, казао је Поповић.

Право на студентски дом имају само студенти који су на буџету Републике Србије, а мензу могу да користе и студенти који нису на буџету и то један оброк дневно. Цена коришћења мензе је 130 динара дневно, односно плаћа се 3900 динара месечно за три оброка дневно.

Студенти без родитеља, као и социјални случајеви, по речима Поповића, ослобођени су плаћања станарине.

За боравак у студенском дому наши студенти за прву категорију издвајају 1860 динара, а за другу 1430 динара месечно.

У Студентском центру у Косовској Митровици значајна пажња се посвећује култури, спорту и рекреацији студената. Годишње се просечно организује стотинак културно-уметничких, спортских, туристичких и едукативних програмских садржаја, на којима су гости еминентна имена српске и међународне културне сцене.

 

Check Also

Витошевић: Како расте Косовска Митровица као град тако ће расти и Универзитет

Јуче је на територији општине Косовска Митровица почела реализација пројекта изградње нове, модерне зграде Универзитета …