Главна / Друштво / Поповић: Стратегијом до решења проблема Рома у општини Грачаница

Поповић: Стратегијом до решења проблема Рома у општини Грачаница

Председник општине Грачаница Срђан Поповић састао се данас са представницима ромске популације са којима је разговарао о проблемима Рома који живе на територији општине Грачаница.

Као највеће проблеме ромске популације идентификовани су лоши услови становања, проблем образовања и незапосленост.

Градоначелник Поповић ракао је да је састанак протекао у конструктивној атмосфери.

„Као највеће проблеме идентификовали смо лоше стамбене услове, сиромаштво, незапосленост и недостатак образовања. Могао сам да чујем  доста корисних информација од представника ромских организација  и начелно је договорено да до 8. априла израдимо стратешки документ око сарадње Општине Грачаница и ромске заједнице који би се односио на решавање тих проблема“, казао је Поповић након састанка.

Представници ромски х организација изразили су задовољство разговором са градоначелником.

Један од представника ромске популације Газмен Салијевић рекао је да су представљени неки од горућих проблема које је потребно решити.

„Проблеме који су горући ставићемо на папир и покушати да их, заједно са општинским структурама решавамо, у наредном периоду.  Потребна је здрава инцијатива и надам се да ћемо овим стратешким документом и сарадњом са локалним структурама решити или смањити проблеме“, казао је након састанка Газмен Салијевић из Европског центра за питања мањина (ЕЦМИ)

Осим представника ЕЦМИ на састанку са председником Општине били су и представници организација ВОРЕА и Ромске инцијативе „Хак“.

Према званичним подацима на територији општине Грачаница живи око 700 Рома, али их је  према подацима ромских организација много више, односно око 2000.

Check Also

Витошевић: Како расте Косовска Митровица као град тако ће расти и Универзитет

Јуче је на територији општине Косовска Митровица почела реализација пројекта изградње нове, модерне зграде Универзитета …