Главна / Вести / Косово и Метохија / Јевтић: Нови пројекат УСАИД-а „ЛЕГО“ важан за подршку невећинским народима на Косову

Јевтић: Нови пројекат УСАИД-а „ЛЕГО“ важан за подршку невећинским народима на Косову

Након сусрета у Вашингтону потпредседник Владе и министар за заједнице и повратак Далибор Јевтић, данас је у Приштини примио помоћника директора УСАИД-а за Европу и Азију Брока Биермана ( Brock Bierman ). Поводом поновног сусрета Јевтића и Биермана било је потписивање споразума о реализацији УСАИД ЛЕГО (LEGO) пројекта, којим се 12 милиона евра путем УСАИД програма инвестира у 14 општина, од којих су 10 већински српске а који има за циљ јачање капацитета општина, учешће заједница у процесу доношења одлука и управљања институцијама, а имаће значајан утицај на друштво у целини.

Након церемоније потписивања током које су помоћник директора УСАИД-а за Европу и Азију Брок Биерман и министар администрације локалне самоуправе Иван Тодосијевић потписали споразум а чину потписивања присуствовао и потпредседник Владе Далибор Јевтић. Након састанка који је одржан у кабинету потпредседника Владе, истакнуто је да су УСАИД програми веома важни, да дају конкретне резултате и изражена је велика захвалност Сједињеним Америчким Државама што преко УСАИД програма јача невећинске народе на Косову.

„ Спремни смо да као Министарство за заједнице и повратак учествујемо у подршци „ЛЕГО“ пројекта јер је од суштинске важности да оваквим програмима у институционалном смислу оснажимо све невећинске народе. Мандат Министарства је тај да на овај и начин сличан овоме помажемо грађанима Косова којима је оваква врста помоћи значајна“, истако је Јевтић.

Искористио је прилику да својим саговорницима још једном пренесе да се Заједница српских општина мора коначно формирати, јер је то како је рекао „ међународна обавеза Приштине и да ће и то допринети да срспки народ на Косову остане, опстане и живи боље“.

Иначе, „ЛЕГО“ пројекат којим се 12 милиона евра инвестира у 14 општина трајаће пет година.

Check Also

У ЕУ и САД веома незадовољни што Курти упорно одбија да обнови дијалог с Београдом

  Званичници у институцијама ЕУ и земље чланице Уније снажно захтевају од власти Косова да …