Главна / Друштво / Социјално предузеће Грачаница бави се производњом и пружа подршку предузетницима

Социјално предузеће Грачаница бави се производњом и пружа подршку предузетницима

Социјално предузеће Грачаница настало је 2014.године кроз пројекат Европске Уније „Развој и управљање сектором уметности и рукотворина у Грачаници“ са циљем креирања и консолидације одрживог предузетништва у секторима уметности, израде рукотворина, производње сувенира и подршке занатлијама.

У раду овог предузећа посебан акценат ствљен је на подршку угроженим групама, као што су особе са инвалидитетом, социјални случајеви, незапослени, жене и омладинци, истакао је, гостујући у емисији „Отворени студио“ Радио Грачанице, извршни директор Социјалног предузећа Небојша Перић.

„Пројекат ЕУ је почео 15.06.2014. и трајао је до 15.04.2016.године од када се ми боримо да опстанемо  и пронађемо средства за опстанак. Наше предузеће располаже објектом од 410  метара квадратних, у коме је, једним делом смештен Центар за пословно саветовање, а другим Социјални инкубатор, где су смештене радионице“, истакао је Перић.

Кроз Центар за пословно саветовање и радионицу Социјалног инкубатора овог предузећа у протекле три године,према речима Перића, више од  1.000 људи имало је прилику да добије потребне информације, теоретске обуке и стекне практичне вештине за покретање сопственог бизниса.

„Социјално предузеће је преко сопственог центра за пословно саветовање подржало оснивање шест нових предузећа, затим смо спровели много пројеката у циљу обуке у производњи сувенира, шивења, пружили смо и подршку развоју предузетништва младих, као и инклузивном образовању заједница Рома, Ашкалија и Египћана у општини Грачаница“, нагласио је Перић и додао да је ово предузеће помогло у опремању предшколских установа у Лапљем Селу, Чаглавици и Преоцу.

Планови Социјалног предузећа Грачаница су да најпре трајно реши сопствени статус, настави са производњом и прошири капацитете.

Check Also

Витошевић: Како расте Косовска Митровица као град тако ће расти и Универзитет

Јуче је на територији општине Косовска Митровица почела реализација пројекта изградње нове, модерне зграде Универзитета …