Главна / Вести / Косово и Метохија / Србија за компромисно решење косовског проблема

Србија за компромисно решење косовског проблема

Председник Србије Александар Вучић рекао је у Софији да Србија жели да косовски проблем реши компромисом и захвалио председнику Бугарске Румену Радеву на подршци коју пружа Србији на европском путу и што се залаже да се о томе чује и став Србије.

Вучић је напоменуо да је за Србију пријем у чланство ЕУ 2025. године амбициозан циљ и додао да ће Србија дати све од себе да испуни све критеријуме, истовремено подсећајући да за њу постоји додатни критеријум, који није постојао за друге земље ЕУ, а то је решавање проблема са КиМ.

“Ми желимо да постигемо компромис – да ли ћемо у томе успети, не зависи само од једне стране, јер је за сваки компромис потребна сагласност и воља најмање двеју, а понекад и више страна”, указао је председник Србије након састанка са председником Бугарске.

Вучић је посебно захвалио бугарском колеги Радеву што је више пута рекао да је важно је да се глас Србије чује.

“Ако неко мисли да је решење у томе да Србија све изгуби а да сви други све добију, да буду задовољни, а Србија да буде незадовољна и понижена – ми сматрамо да ту решења неће бити зато и јесмо за компромис и зато смо захвални председнику Радеву што жели да чује и идеје Србије и проблеме и изазове са којима се суочавамо”, нагласио је Вучић.

О Косову и Метохији говорио је и председник Радев. “Дијалог Београда и Приштине нема алтернативу, истакао је Радев и поручио да “све стране које имају везе с преговорима” треба пажљиво да анализирају аргументе Србије у преговорима”.

“Бугарска високо оцењује дијалог. Треба тражити мирно решење за све проблеме”, рекао је Радев на конференцији за новинаре после разговора са председником Вучићем.

“Тај дијалог нема алтернативу. Наравно, Бугарска има исто тако важну позицију. Када Срби буду представили своје аргументе у преговорима, те аргументе треба пажљиво да анализирају све стране које имају везе с преговорима”, рекао је председник Бугарске, која тренутно председава ЕУ.

Извор: РТС

Check Also

Пантовић: Жалио сам се Апелационом суду, Ђокић је осуђен на основу лажних изјава

Адвокат Љубомир Пантовић изјавио је за Kосово онлајн да је поднео жалбу Апелационом суду у …