Главна / Друштво / Михајловић: СОС линија у КМ отворена за саветовање деце, омладинаца и родитеља на КиМ

Михајловић: СОС линија у КМ отворена за саветовање деце, омладинаца и родитеља на КиМ

Почетком децембра у Косовској Митровици отворена је прва СОС линија за српске средине на Косову и Метохији, чији је примарни циљ саветовање деце, омладинаца и родитеља. Линија је, за сада, отворена сваког радног дана од 10 до 16 часова и у том термину раде по два студента, истакао је за програм Радио Грачанице, Дејан Михајловић, студент медицине, који у овом саветовалишту, од дана отварања, ради као волонтер.

„СОС линију је отворила Канцеларија за КиМ у сарадњи са приштинским универзитетом, односно са студентским парламентом Медицинског факултета. С обзиром на то да ова линија годинама постоји у Београду, Канцеларија за КиМ је, за заинтересоване студенте, организовала обуку тако да нам је најпре девојка из Београда, која већ девет година ради на саветодавној линији, одржала курс и показала нам основне принципе на којима се наш рад заснива“, нагласио је Михајловић.

Има много проблема и код деце и код људи, од љубавних па све до насиља и ово саветовалиште постоји управо због тога, да саслуша, пружи савет па и реагује, односно контактира полицију уколико волонтери процене да је некоме живот угрожен.

„До сада су нам се најчешће јављали адолесценти због проблема које имају у том специфичном периоду живота, али и родитељи који су из неки разлога забринути за своју децу. Ми саслушамо све њихове проблеме и на нама је да их подстакнемо да размисле како би на најбољи начин могли да их реше. Уколико је проблем већих размера, ми смо ту да их упутимо на неке даље инстанце, које им могу помоћи у решавању тих проблема, а када је насиље у питању, уколико проценимо да је то неопходно, контактирамо полицију или Центар за социјални рад“, напоменуо је Михајловић.

Свако ко има неки проблем, може да позове СОС линију где ће добити савет на који начин да га реши, позиви се снимају, али је СОС линија анонимна, што значи да се не може видети број позиваоца и не мора се представити. Број СОС линије је 0800 220 023 и отворен је за позиве грађана из свих српских средина Косова и Метохије.

Check Also

Обележена храмовна слава у Липљану

Литургијом са литијама , коју је служио свештеник Драгиша Јеренић  у цркви св. Флоре и …