Главна / Православље / Литургија у манастиру Грачаница на Тодорову суботу

Литургија у манастиру Грачаница на Тодорову суботу

У манастиру Грачаница данас је служена литургија на Тодорову суботу. Прву суботу након почетка Ускршњег поста. Литургију је служио владика рашко-призренски и косовско-метохијски Теодосије са свештенством и монаштвом манастира, а присуствовао је велики број наших суграђана, који су се након литургије и причестили.

Тодорова субота је прва субота Васкршњег поста па према томе покретан празник који спада уз Васкршњи циклус празновања. Дан је посвећен Св. великомученику Теодору Тирону.

Теодорова или Тодорова субота посвећена је догађају који се десио Св. великомученику Теодору Тирону. Када је цар Јулијан Отпадник наредио да се сва храна на тргу покропи жртвеном идолском крвљу, како би се Хришћани оскрнавили, Св. Теодор се јавио градском Епископу Евдоксију рекавши му да народу нареди да једе кувану пшеницу. У спомен на овај догађај, у петак после преосвећене литургије пева се молебни Канон Св. великомученику Теодору, који је написао преподобни Јован Дамаскин. Прва субота Васкршњег поста у Јерусалиму била је посвећена Св. Теодору већ у седмом веку, а Канон Св. Теодора који се поје у суботу на јутрењу написао је у једанаестом веку Митрополит Јован Евхаитски.

Литургија у манастиру Грачаница биће одржана и сутра, у недељу, са почетком од девет сати.

Check Also

СПЦ и верници прослављају Светог Василија Острошког

Српска православна црква и верници данас прослављају Светог Василија Острошког. Његове мошти чувају се у …