Главна / Култура / Сајам туризма: Грачаница представља туристичку понуду

Сајам туризма: Грачаница представља туристичку понуду

Председник општине Грачаница Срђан Поповић обишао је са сарадницима штанд Туристичке организације Грачанице (ТОГ) на Међународном сајму туризма у Београду.

У циљу презентације туристичке понуде општине Грачаница, ТОГ учествује на 40. Међународном сајму туризма који се у Београду одржава од 22. до 25. фебруара.

Туриситичка организација из Грачанице представила је целокупну понуду наше општине са акцентом на неколико најатрактивнијих дестнација од којих су најважније – манастир Грачаница и археолошко налазиште Улпијана, а од манифестација – фестивал средњовековних вештина и заната „Шилд“.

Председник општине Грачаница Срђан Поповић је приликом обиласка штанда ТОГ истакао да је локална самоуправа туризам препознала као важног покретача економског развоја. Према његовим речима, туристичка понуда базирана је на промоцији изворних вредности.

„Своју понуду базирамо на промоцији традиције, обичаја и етнолошког блага Косова, на нематеријалној и материјалној културној баштини, духовној и историјској вредности“, истиче Поповић.

Председник општине Грачаница је казао да ће и даље подржавати рад ТОГ-а, у циљу унапређења туристичке понуде Грачанице. Поповић је истакао да очекује да ће развој туризма директно утицати и на развој осталих привредних грана, попут пољопривреде, предузетништва, а истовремено и побољшати живот свих грађана.

„Имамо потенцијала за развој туризма, а да се наш досадашњи рад исплатио у прилог говори чињеница да је Грачаницу прошле године обишло преко 35.000 туриста. На територији општине Грачаница имамо 16 цркава, најатрактивнији су манастир Грачаница и археолошко налазиште Улпијана, а трећу годину заредом организоваћемо и Међународни фестивал средњовековних вештина и заната Шилд, а сваке године велики број људи окупе и Видовданске свечаности“, казао је Поповић.

Директор ТОГ-а Бобан Петровић каже да је презадовољан посетом штанда и истиче да ће и ове године остварити сарадњу са многим Туристичким организацијама.

„Посетиоци нашег штанда највише су се интересовали за витешки фестивал „Шилд“, који ће се ове године одржати од 22. до 24. јуна у дворишту ОШ „Краљ Милутин“ у Грачаници. Поделили смо на стотине туристичких водича и флајера, имали састанке са туристичким агенцијама и организацијама и добру посету очекујемо и ове године“, каже Петровић.

Петровић истиче да ТОГ бележи резултате захваљујући подршци коју општина Грачаница пружа у организацији фестивала и промотивних кампања Грачанице као туристичке дестинације.

Извор: http://nasagracanica.com

Check Also

Мале балерине из Грачанице, добитнице великих фестивалских награда у Београду

Мале балерине из Школе балета у Грачаници са међународне Олимпијаде за плес централног Балкана одржаног …