Главна / Вести / Србија / Вучић у Берлину, срдачан дочек Ангеле Меркел

Вучић у Берлину, срдачан дочек Ангеле Меркел

Председник Србије Александар Вучић допутовао је током преподнева у радну посету Берлину, на позив канцеларке Ангеле Меркел, са којом се састаo по 11. пут, и то у тренутку када је питање споразума Београда и Приштине у врху агенде готово свих европских званичника и центара политичке моћи.

Александар Вучић се око поднева састао са канцеларком Ангелом Меркел, која га је срдачно дочекала испред седишта кацеларске службе у Берлину.

После састанка, Вучић и Меркел ће се, како се очекује, обратити новинарима раније поподне.

Ово је 11. састанак Александра Вучића с немачком канцеларком.

Према најавама канцеларкиног кабинета, главне теме састанка биће билатерални односи, регионална питања, као и европске и економско политичке теме.

Председника Србије је, на берлинском аеродрому, по слетању дочекао почасни вод немачке војске.

Дочек за председника Србије

Српски председник је позив канцеларке за данашњи састанак добио у тренутку када је питање споразума Београда и Приштине у врху агенде готово свих европских званичника и центара политичке моћи.

Уочи сусрета са Ангелом Меркел, за коју каже да је “најважнији и највећи европски лидер”, Вучић је рекао да у Берлин иде како би од канцеларке чуо како она види однос Београда и Приштине, односе у региону, али и да тражи подршку у потрази за компромисом између Београда и Приштине.

“Желим да видим како Меркелова гледа на то. Моје ће бити више да слушам, али ћу наравно и рећи интересе Србије”, рекао је Вучић.

Иначе, председник Вучић допутовао је у Берлин након што је Меркелова од своје странке добила јасну подршку за коалициони споразум са Социјалдемократском партијом Немачке (СПД).

Председник Александар Вучић са немачком канцеларком Ангелом Меркел

Истовремено, Меркелова је, према оцени експерата за спољну политику, права адреса за консултације о решавању питања Косова и Метохије.

Немачка, наиме, и даље води кључне процесе у ЕУ, а и до сада је њена реч била пресудна и по питању напретка Србије у преговорима о прикључењу, тачније о томе шта све Србија треба да уради да стигне до врата ЕУ.

Не треба сумњати да ће Ангела Меркел пренети председнику Вучићу став и по питању Косова и Метохије, односно споразума Београда и Приштине.

Ако је реч о економским односима две земље, она, према речима председника Србије, напредује.

Вучић је, како је рекао уочи пута у Берлин, захвалан на томе што је данас 43.000 људи у Србији запослено у немачким компанијама, а било их је 17.000 када је он постао премијер.

Најавио је да ће се тај број даље повећахвати “из дана у дан”, јер ће он у наредних два или три месеца отворити три или четири немачке компаније.

Економска сарадња са Немачком напредује, политичка је добра, нагласио је председник Србије.

Извор: Танјуг

Check Also

Ружић: Спречени покушаји злоупотребе теста из матерњег језика

Министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић изјавио је да је задовољан како је …