Главна / Вести / Косово и Метохија / Завршена рунда дијалога, могућ неформални састанак Вучића и Тачија

Завршена рунда дијалога, могућ неформални састанак Вучића и Тачија

Дводневни разговори делегација Београда и Приштине на техничком нивоу, а у оквиру дијалога о нормализацији односа, завршени су данас у Бриселу. Наредна рунда је следећег месеца, а неформални извори “Тањуга” у Бриселу кажу да би се сусрет, истина неформалан, Вучића и Тачија, могао десити већ 1. марта у Софији.

У Европској служби за спољне послове најавили су за наредни месец наставак техничких разговора о Заједници српских општина, енергетици и мосту у Митровици, а портпаролка Европске комисије Маја Коцијанчич је у писаној изјави након другог дана разговора експертских тимова Београда и Приштине навела да су разговори експертских делегација Београда и Приштине вођени у “конструктивном духу”.

“Дискусија је вођена у кнструктивном духу и резултирала је заједничком идентификацијом неколико питања и корака који се морају решити како би се наставило са имплементационим пословима и даљом норламизацијом односа”, поручила је Коцијанчичева у писаној изјави.

Како Тањуг сазнаје, делегације Београда и Приштине договориле су се да не дају посебне изјаве за медије током техничких разговора у Бриселу, већ да ЕУ, као посредник у разговорима, изда заједничко саопштење.

У саопштењу Коцијанчичева је, поред оцене резултата разговора, поновила да је на састанцима делегација које су предводили Марко Ђурић и Авни Арифи, 26. и 27. фербруара, разматрана имплементација различитих договора које су две стране постигле током дијалога коме посредује ЕУ.

“Разговарало се о споразуму о слободи кретања, заједничком управљању границама (ИБМ), правосуђу, Асоцијацији односно Заједници српских општина, мосту у Митровици и енергетици”, навела је Коцијанчичева у писаном саопштењу.

У Бриселу кажу да и даље нема утврђеног датума за састанак на највишем политичком нивоу у оквиру дијалога о нормализацији односа Београда и Приштине.

Извори Тањуга у Бриселу наводе да би се председници Александар Вучић и Хашим Тачи могли неформално састати већ у четвртак 1. марта на маргинама ручка који се поводом посете председника Европске комисије Жана Клода Јункера организује у Софији.

Извор: РТС, Танјуг

Check Also

Гујон: “Солидарност за Косово” покреће још четири нова пројекта у српским енклавама на КиМ

Директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону и оснивач хуманитарне организације “Солидарност …