Главна / Култура / Представа “Бановић Страхиња” Народног позоришта Приштина ускоро пред публиком у Грачаници

Представа “Бановић Страхиња” Народног позоришта Приштина ускоро пред публиком у Грачаници

Директор Народног приштинског позоришта са седиштем у Грачаници Предраг Радоњић на данашњој конференцији за новинаре у Дому културе најавио је почетак рада на новој представи “Бановић Страхиња” по тексту Борислава Михајловића Михиза, а у режији Небојше Брадића.

Ради се о првој представи овог позоришта у 2018-тој години, која ће на неки начин одредити репертоар за ову годину, а на велико задовољство свих глумаца који ће тумачити ликове у овој представи, као и самог директора.

– Представу радимо у копродукцији са шабачким позориштем, а након премијере која је у Грачаници 12. априла, представа ће бити изведена и у Звечану 13. априла, а и у Шапцу у оквиру Шабачког позоришног пролећа 23. априла.Представа ће у Народном позоришту у Београду бити одиграна 25. априла. Са свим уговореним терминима, ова представа већ има неки свој живот – рекао је на конференцији за штампу Предраг Радоњић.

Небојша Брадић је за приштинско позориште својевремено режирао једну од најпознатијих представа овог позоришта “Српску драму”, а када је у питању припрема представе “Бановић Страхиња” наглашава да је окупљена добра екипа.

– Корисна је и та сарадња између два позоришта, креативна, зато што омогућава једну много другачију заједничку енергију, али и размену искустава и идеја. Сам текст написан је пре више од 50 година, самим тим представља позоришну класику. Извођен је у различитим приликама и са доста великим успехом, све од тренутка када је настао на сцени Југословенског драмског позоришта – каже Брадић.

Глумци који тумаче ликове у овој представи наглашавају да су потпуно посвећени раду и да једва чекају сваку наредну пробу. На конференцији за медије своје виђење овог позоришног пројекта представили су Небојша Ђорђевић, тумач главне улоге, Игор Дамњановић, Милан Васић и Милена Јакшић, која сматра да је ова представа велики залогај, али да се нада да ће се изборити са овим подухватом.

– Драго ми је што сам добио прилику од Небојше да одиграм овај узбудљив карактер. Надам се да ће публика видети на премијери плод нашег рада, а колико сам посвећен томе говори то што када год нисам на проби мислим да беспотребно губим време. То је део наше српске историје и мита, самим тим је и веома важна представа – каже Небојша Ђорђевић који игра Бановић Страхињу.

Судећи по интересовању, након свих премијера, пред овом представом је дуг позоришни живот.

Check Also

Представа “Антигона” вечерас од 19 сати у Дому културе Грачаница

У Дому културе „Грачаница“ вечерас  од 19 сати, биће одиграна представа „Aнтигона“,  по тексту Софокла, …