Главна / Култура / Представа “Бановић Страхиња” Народног позоришта Приштина ускоро пред публиком у Грачаници

Представа “Бановић Страхиња” Народног позоришта Приштина ускоро пред публиком у Грачаници

Директор Народног приштинског позоришта са седиштем у Грачаници Предраг Радоњић на данашњој конференцији за новинаре у Дому културе најавио је почетак рада на новој представи “Бановић Страхиња” по тексту Борислава Михајловића Михиза, а у режији Небојше Брадића.

Ради се о првој представи овог позоришта у 2018-тој години, која ће на неки начин одредити репертоар за ову годину, а на велико задовољство свих глумаца који ће тумачити ликове у овој представи, као и самог директора.

– Представу радимо у копродукцији са шабачким позориштем, а након премијере која је у Грачаници 12. априла, представа ће бити изведена и у Звечану 13. априла, а и у Шапцу у оквиру Шабачког позоришног пролећа 23. априла.Представа ће у Народном позоришту у Београду бити одиграна 25. априла. Са свим уговореним терминима, ова представа већ има неки свој живот – рекао је на конференцији за штампу Предраг Радоњић.

Небојша Брадић је за приштинско позориште својевремено режирао једну од најпознатијих представа овог позоришта “Српску драму”, а када је у питању припрема представе “Бановић Страхиња” наглашава да је окупљена добра екипа.

– Корисна је и та сарадња између два позоришта, креативна, зато што омогућава једну много другачију заједничку енергију, али и размену искустава и идеја. Сам текст написан је пре више од 50 година, самим тим представља позоришну класику. Извођен је у различитим приликама и са доста великим успехом, све од тренутка када је настао на сцени Југословенског драмског позоришта – каже Брадић.

Глумци који тумаче ликове у овој представи наглашавају да су потпуно посвећени раду и да једва чекају сваку наредну пробу. На конференцији за медије своје виђење овог позоришног пројекта представили су Небојша Ђорђевић, тумач главне улоге, Игор Дамњановић, Милан Васић и Милена Јакшић, која сматра да је ова представа велики залогај, али да се нада да ће се изборити са овим подухватом.

– Драго ми је што сам добио прилику од Небојше да одиграм овај узбудљив карактер. Надам се да ће публика видети на премијери плод нашег рада, а колико сам посвећен томе говори то што када год нисам на проби мислим да беспотребно губим време. То је део наше српске историје и мита, самим тим је и веома важна представа – каже Небојша Ђорђевић који игра Бановић Страхињу.

Судећи по интересовању, након свих премијера, пред овом представом је дуг позоришни живот.

Check Also

Ансамбл Венац премијерно одиграо кореодраму „700“, на великој сцени Народног позоришта

Поводом 700 година манастира Грачаница, уз благослов Епархије рашко-призренске и косовско-метохијске, а покровитељство Министарства културе …