Главна / Вести / Косово и Метохија / Адвокати спремни за почетак рада Специјалног суда

Адвокати спремни за почетак рада Специјалног суда

Специјални суд за злочине ОВК јуче је изабрао 39 адвоката. Међу адвокатима су и тројица Срба са КиМ – Дејан Васић, Љубомир Пантовић и Небојша Влајић. Адвокат Небојша Влајић каже да је именовање адвоката и заступника жртава предуслов да тај суд почне да ради, али да се још не зна када ће прве оптужнице бити подигнуте.

Небојша Влајић је, гостујући у Дневнику РТС-а, истакао да из Специјалног суда за злочине ОВК није било назнака када ће бити прве оптужнице.

“Именовање адвоката и заступника жртава је предуслов да тај суд почне да ради, јер једноставно не можете почети ниједан поступак уколико не постоји листа адвоката који су овлашћени за поступање пред тим судом, али мислим да су заступници жртава односно адвокати последњи које би суд о томе обавестио”, рекао је Влајић.

Одговарајући на питање да ли је све спремно да суд почне са радом, Влајић наводи да што се тиче бранилаца или заступника жртава мисли да су они спремни да почну.

“Ја не могу да знам да ли је у суду све спремно, ја мислим да је технички све спремно, али мислим да се ту више ради о политичким основама за почетак рада тог суда. Видимо да ни тужиоца тренутно нема, да је Швендимену мандат престао, не могу да кажем истекао јер је он само пре годину и по дана постављен тако да мислим да треба још неколико ствари решити па тек онда почети са радом”, објаснио је Влајић.

Указао је да је новина у раду суда да жртве имају право на правног заступника.

“То је први пут у међународном правосуђу и мислим да је то добра одредба да се више пажње посвети жртвама, јер мислим да циљ суда и циљ рада овог новог суда мора да буде да жртве добију правилну сатисфакцију, да кривци за кривична дела буду кажњени, а да жртве где је то могуће добију компезацију не само моралну, него и материјалну”, нагласио је Влајић.

Објаснио је да је такав поступак да су се адвокати пријавили за одбрану и оптужених и жртава.

“Ми у овом тренутку не знамо ни ко ће бити оптужени, тако да то је нормалан поступак”, додао је Влајић.

На питање да ли је имао контакт са породицама које би могле бити жртве, Влајић каже да јесте.

“Имао сам више пута не само поводом овог суда већ и у мом раду у предметима ратних злочина који се на Косову суде. Људи су заинтересовани за почетак овог суда, али могу слободно да кажем да очекивања нису велика. Тако да људи чекају да суд почне да ради да виде како ће то бити, па тек онда да донесу неке закључке”, рекао је Влајић.

Извор: РТС

Check Also

Павлина Радовановић за РТВ Грачаница: И да буде најгоре нећу напустити мој Ораховац

„Косово и Метохија и мој Ораховац је  љубав која се не може описати речима. Моја …