Главна / Вести / Косово и Метохија / Стојановић: Српски културни центар потпора нашем народу

Стојановић: Српски културни центар потпора нашем народу

Отварањем Српског кулурног центра у Приштини, који се налази у Дому митрополије, при цркви Светог Николе, значајан је подстрек за опстанак српког народа и повратак културе у Приштину.

Српски културни центар је отворен на иницијативу Бранимира Стојановића, државног секретара у Министарству привреде Републике Србије.

“Прилично је дуго рађено на плану отварања Српског културног центра и нимало није било лако да се то оствари. Зграда у којој је сада Српски културни центар је у власништву Српске православне цркве али је била заузета јер је у њој био смештено Министарство за рад и социјална питања, па је први наш задатак био да њих убедимо да то ослободе. Успели смо у томе, али је зграда остављена у руинираном стању, па је следећи корак био средити је и прилагодити нашим потребама. Посебно захваљујем Скупштини града Приштина и њиховим Јавним предузећима, који су дуго и стрпљиво радили на уређењу зграде.

Српски културни центар неће бити само место у оме ће култура доминирати. Према речима Бранимира Стојановића, иницијатора за отварање поменутог центра, ово место ће бити и место административне и техничке подршке српском народу који овде живи.

“Српски културни центар у Приштини има и врло важну техничку и административну улогу који има задатак да врати Србе и њихову свеукупну видљивост у Приштини. Дакле, наш задатак са једне стране је да овај Центар баштини културно наслеђе Срба, а  са друге стране да се бавимо нематеријалном културном баштином наших Приштинаца и да се направи један архивcки центар, који би сведочио да Срби у Приштини нису присутни кроз векове у овом броју у ком су присутни данас”, рекао је Стојановић.

У Српском културном центру у Приштини посетиоци ће моћи да присуствују културним догађајима, који ће се одржавати у сарадњи са Домом културе Грачаница, а они који се којим случајем из неких других личних разлога нађу у овом граду, моћи ће да од запослених у Српском културном центру добију и информације које се тичу административних услуга, зависно од потреба наших грађана, како би лакше дошли до одређених особа у министарствима и себи олакшали посао.

Бранимр Стојановић је недавно постављен на место Државног секретара у Министарству привреде Републике Србије. Поручио је у гостовању у преподневном програму Радио Грачанице да ће радити на обезбеживању бољих услова за развој привреде, посебно пољопривреде, као главне и најзаступљеније гране привреде на нашим просторима.

“Наши пољопривредници су вредни и марљиви. Пољопривреда је одувек била главна делатност нашим сељацима, и треба да тако и остане. Главни проблем у развоју привреде на овим просторима је несигурно подручје у које инвеститори тешко одлучују да улажу. Приметно је да наши сељаци обогаћују овдашње тржиште новим врстама житарица али и осталим биљним културама, тако да је наш задатак да им у будућем периоду осигурамо сигурније тржиште на коме ће пласирати своје производе са прихватљивом ценом за све културе које понуде. Треба довести хладњичаре који ће откупити робу и на време исплатити пољопривреднике”, поручио је Стојановић.

Државни секретар у министарству привреде Републике Србије Бранимир Стојановић позвао је становништво на очување имовине и поручио да продаја истог значи да се тим кораком оставља будуће поколење без могућности да на тој земљи ствара услове за живот.

Check Also

Павлина Радовановић за РТВ Грачаница: И да буде најгоре нећу напустити мој Ораховац

„Косово и Метохија и мој Ораховац је  љубав која се не може описати речима. Моја …