Главна / Вести / Косово и Метохија / Четрнаест година од “Mартовског погрома”

Четрнаест година од “Mартовског погрома”

Данас се навршава 14 година од “Мартовског погрома” над косметским Србима. У Београду, Грачаници, Косовској Митровици…биће одата почаст жртвама Погрома 17. марта 2004. године.

У 11 сати у манастиру Грачаница биће служен парастос за све страдале у погрому који се десио пре 14 година. Парастосу у манастиру Грачаница ће поред локалних званичника, присуствовати и заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију Жељко Бојић.

Након парастоса који ће служити свештенство Епархије рашко-призренске, породице жртава, свештенство, званичници, представници локалних самоуправа и грађани ће у колони кренути до Дома културе у Грачаници где ће положити беле руже испред уметничке инсталације „MISSING“.

У циљу обележавања великког српског страдања 17. марта 2004. године у Дому културе биће отворена и изложба слика са ликовне колоније “Јесен у Призрену”, која се одржава у манастиру Светих Архангела, који је тешко пострадао у Погрому. Колонија је нека врста уметничког одговора на страдање наслеђа, као и подстицај за његову обнову. На остацима монументалне задужбине цара Душана стварало је, прошле јесени, седам сликара из различитих делова Србије.

Тачно у подне у великој сали Дома културе у Грачаници биће одржана академија „Трајни ожиљци нечовештва“ .

 

Check Also

Павлина Радовановић за РТВ Грачаница: И да буде најгоре нећу напустити мој Ораховац

„Косово и Метохија и мој Ораховац је  љубав која се не може описати речима. Моја …