Главна / Вести / Косово и Метохија / Обележавање “Мартовског погрома”- Отворена изложба слика “Јесен у Призрену”

Обележавање “Мартовског погрома”- Отворена изложба слика “Јесен у Призрену”

Након полагања белих ружа на спомен обележје “Missing” у Дому културе у Грачаници отворена је изложба слика насталих на колонији “Јесен у Призрену”, која се одржава се  у Манастиру Светих Архангела код Призрена који је тешко пострадао у Погрому 17. марта 2004. године. Колонија је нека врста уметничког одговора на страдање наслеђа, као и подстицај за његову обнову. На остацима монументалне задужбине цара Душана стварало је, прошле јесени, седам сликара из различитих делова  Србије.

Заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију Жељко Јовић поручио је на отварању изложбе у Дому културе поводом обележавања 14 година од страдања Срба у “Мартовском погрому” да је увек тешко говорити о догађајима који су обележили тај 17 март 2004. године.

“Увек је тешко говорити о овим догађајима, када је толико много људи страдало. Покушавамо да створимо политички и економски амбијент који би омогућио не само опстанак и останак него и максимални развој српске заједнице на Космету. Данас смо се окупили да обележимо дан који нам је тежак за памћење. То више није дан као дан, то је дан када обележавамо наше страдање. Данас ова изложба најбоље приказује све догађаје које морамо упамтити, рекао је Јовић на отварању изложбе слика са колоније “Јесен у Призрену”, посвећену обележавању 14 година од мартовског погрома.

На изложби су говорили и Весна Марковић из Београда, сликарка, која је поручила да јој је задовољство да слика на простору и у амбијенту какве пружа манастир Свети Архангели.

“Увек ми је задовољство и одушевљена сам оним што нас је окруживало у манастиру Свети Архангели у Призрену. Посебно сам захвална оцу Михајлу који нас је тако срдачно пригрлио у манастиру у којем смо сликали”, поручила је сликарка Марковић.

Небојша Јевтић,  уредник Галерије Дома културе „Грачаница“ на отварању изложбе је захвалио епархији рашко-призренској и косовско-метохијској на гостопримству пруженом у манастиру СветиАрхангели у којем је девет сликара са различитих простора Србије сликало на колонији “Јесен у Призрену” и посебно захвалио Канцеларији за Косово и Метохију која је покровитељ овог догађаја.

 

Check Also

Павлина Радовановић за РТВ Грачаница: И да буде најгоре нећу напустити мој Ораховац

„Косово и Метохија и мој Ораховац је  љубав која се не може описати речима. Моја …