Главна / Вести / Косово и Метохија / Академија “Трајни ожиљци нечовештва”

Академија “Трајни ожиљци нечовештва”

У великој сали Дома културе у Грачаници у организацији Удружења породица киданпованих и несталих, данас са почетком у  12 часова одржана је академија “Трајни ожиљци нечовештва”, посвећена “Мартовском погрому” из 2004. године.

На академији су говорили: Епископ рашко-призренски Теодосије, Верица Томановић- председница удружења породица киднапованих и несталих на КиМ, Наташа Шћепановић- председница удружења “Косметски страдалници, Жељко Јовић- заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију и Срђан Поповић- председник општине Грачаница и државни секретар у Министарству привреде Републике Србије Бранимир Стојановић.

Верица Томановић, председница удружења киднапованих и несталих на Косову и Метохији поручила је да је за породице које трагају за својим најмилијима овај дан један од ретких када могу да скрену пажњу јавности, политичарима и медијима на проблем и страдања Срба, на двадесетогодишњу патњу породица које трагају за својим изгубљенима.

Епископ рашко-призренски и косовско-метохијски Теодосије поручио је на академији да се морамо сећати наших страдања.

“Ево већ 14 година, сваког 17.марта, подсећамо се трагичних догађаја из те 2004. године у којој је за само два дана 4.000 људи изгнано из својих домово, погинуло је 28 људи а више од 900 повређено, а 34 цркве и манастира је оштећено или уништено. У овим нередима око хиљаду кућа Срба, Рома и Ашкалија је запаљено од стране албанских екстремиста. Пред нашим очима су и даље слике страдања Срба у Косову Пољу, наших људи који су у последњем тренутку евакуисани из зграда “ЈУ програма” у Приштини и наших Призренаца који су уточиште пронашли у бази КФОР-а, док су њихове куће и цркве нестајале у пламену. У историји нашег српског православног народа на овим просторима ово је само један у низу догађаја који су обележили историју са ових простора”, рекао је владика Теодосије.

Заменик директора Канцеларијеза Косово и Метохију Жељко Јовић поручио је да ће Канцеларија за Косово и Метохију и даље обезбеђивати политички и економски подстицај не само за останак и опстанак, већ и за развој српске заједнице на Косову и Метохији.

“Поздрављам вас у име директора Канцеларије за Косово и Метохију Марка Ђурића и у име читаве Владе Србије. Свакога дана предано радимо да се и политички и безбедносни услови на овом простору побољшају, да створимо један економски и социјални амбијент, који би омогућио да на овом простору не само опстанемо, јер то није довољно, него и да се српска заједница развија. Данас смо с есарали овде да обележимо један дан који нам је свима тежак због зла које нам је свима нането у том једном дану. Није тај дан више само тај дан, и у том дану све више обележавамо сва српска страдања на овом тако лепом а тако невољом бременитом простору за који смо изузетно везани и које волимо свим својим срцем.Ја сам се и прошле године а и ове добро двоумио да ли да ћутим када изађем пред вас. И знам да би ви ту моју ћутњу потпуно разумели јер од тог свог бола, горчине и љутње коју осећам тешко могу да причам и са тешком муком говорим сада. Не би моју ћутњу разумели они којима је та ћутња намењена. не само да је не би разумели него би је и једва дочекали и да ја ћутим и да ви ћутите, да сви ћутимо, јер они не желе да се прича ни о 17. марту, ни о једној српској порушеној кући, нити било чему сличном. Данас користим прилику да их поздравим са ових места и да их питамо зашто је злочин према Србима мањи од било ког другог злочина према неком другом народу или појединцу”, упитао је у обраћању на академији заменик директора за Косово и Метохију Жељко Јовић.

Присутнима се обратио и председник општине Грачаница Срђан Поповић.

“Данас се навршава 14 година од када смо сви као народ али и појединачно проживели насиље, протеривање и мржњу, која је као и много пута до сада остала некажњена. На данашњи дан још увек сабирамо билан тог хаоса који нас је захватио. Са поносом али и са сетом сећамо се не само жртава мартовског погрома већ свих оних који су страдали после 1999. године али и њихових породица које и данас вапе за правдом. Мартовски погром завио је у црно многе породице, а нама као народу одузео осећај сигурности. Српској православној цркви и култури нанео ненадокнадиви ударац у послератној историји, а нашој деци усадио страх. На нама је да никад не заборавимо и да се увек сећамо и захтевамо да се виновници и налогодавци изведу пред лице правде. Ни 14 година од овог страшног погрома ми нисмо одустали од компромиса, од жеље да овде као и вековима уназад градимо своју будућност и да покажемо да су наши идеали мир компромис и стварање окружења у коме ће сваки појединац без страха и са поносом говорити својим језиком”, поручио је Поповић.

Присутнима се обратио и државни секретар у Министарству привреде Републике Србије Бранимир Стојановић.

“Тешко је причати на данашњи дан, али када вас замоле они који су највише страдали и осетили страдање у погрому, онда немате права да се не обратите којом речју. Тешко је говорити на овај дан и тешко је изговарати реч а да та реч не постане јед. Истом руком исти ти отварају аутомобиле наших људи и прете подигнутог прста и хоће да нам кажу да не смемо да кажемо шта је то што нам се десило. Отварају гепеке наших људи тражећи ЦД-ове о погрому, па онда ако имате ЦД-ове о том страшном погрому оптужите људе за мржњу и за нетрпељивост само зато што сведоче шта нам се десило. Када се све ово дешавало многи од нас су били деца. Данас имамо своју децу и обавезу да ова реч не постане јед и да останемо оно што јесмо”поручио  је Стојановић.

На академији су се својим извођењем косовских песама, рециталима и казивањима о страдању Срба на Косову и Метохији у низу година од 1998 до дана данашњег представили народни појци, песници и певачка група ансамбла “Венац”.

 

 

Check Also

Петковић поручио Чеку: Покажите бар минимум верске толеранције

Ваш цинизам и извртање чињеница чак и на дан када бисте могли да покажете минимум …