Главна / Вести / Косово и Метохија / П.Патријаршија: Вода из новог бунара за месец дана

П.Патријаршија: Вода из новог бунара за месец дана

Након сто је Канцеларија за Косово и Метохију послала стручњаке са циљем да се трајно реси проблем водоснабдевања Пећке патријаршије пронађена је жила и водоскок који је у тренутку достигао висину од 6 метара. Наша екипа се данас на лицу места уверила да је пронадјена вода која у будућности мозе бити спас за сестринство манастирам Пећка патријаршија.
Проналазак воде у комплексу манастира Пећка патријаршија олакшаће живот сестринству ове светиње.

Професор доктор Војислав Томић са Рударско-геолошког факултета у Београду подсећа да проблеми око водоснабдевања Пећке патријаршије постоје већ дуго па је зато урађен бунар дубок 200 метара .

“Утврдили смо да постоји вода која је високог квалитеа али је то само први корак “, објашњава он и додаје да предстоји спуштање цеви са филтерима .

Према његовим речина “реална могућност да се захвати вода из овог бунара је за месец дана .

“После тога долази њена дистрибуција”, истиче професор Томић.

Ова светиња један је од назначајнијих споменика српског народа. У њој се вековима налазили седиште и маузолеј српских архиепскопа и патријарха.

Манастир Пећка патријаршија датира још из 13. века . Налази се поред пећке Бистрице, на улазу у Руговску Клисуру и један је од назначајнијих споменика српске културне баштине.

 Извор: ТВ Мост

Check Also

У ЕУ и САД веома незадовољни што Курти упорно одбија да обнови дијалог с Београдом

  Званичници у институцијама ЕУ и земље чланице Уније снажно захтевају од власти Косова да …