Главна / Економија / На сајму привреде у Приштини више од 150 српских привредника

На сајму привреде у Приштини више од 150 српских привредника

Више од 150 привредника из 70 компанија – чланица Привредне коморе Србије, учествује на Сајму привреде у Приштини који траје од данас до 21. априла. У организацији ПКС, потенцијалним партнерима са косовског тржишта и из других економија региона, представиће се фирме из свих индустрија – од прехрамбене, преко металске, машинске и електро, дрвопрерађивачке, фармацеутске, хемијске, текстилне, до грађевинске, али и из сектора услуга – трговине, ИТ и телекомуникација.
Готово сви излагачи су микро, мала и средња предузећа, а више од педесет их је из разних прерађивачких сектора.
„Интересовање наших произвођача за наступе на приштинским сајмовима и пословање на косовском тржишту све је веће из године у годину. Иако на овом сајму учествујемо први пут, место више на штанду Привредне коморе Србије тражило се још пре месец дана. Томе су, осим близине тржишта, што је посебно важно за мање компаније, допринеле и заједничке активности две коморе на повезивању пословних заједница и отклањању препрека за привређивање, али и позитивна искуства наших компанија које су у протекле три године учествовале на јесењем сајму пољопривреде у Приштини, каже Марко Чадеж, председник Привредне коморе Србије.

Веће компаније које су међу првима учествовале на пољопривредном сајму, по речима Чадежа оствариле су значајне контакте, договориле послове и увелико послују на овом тржишту, а подстакнуте њиховим искуствима наредних година кренула су и мала и средња предузећа.

„Најновије анализе Привредне коморе Србије, показују да је свака друга компанија која је учествовала на пољоприведном сајму у Приштини у септембру 2016. и 2017, прошле године повећала продају на косовском тржишту, што потврђује и растући промет у трговини који се приближава износу од пола милијарде евра годишње“, напомиње Чадеж.

Своју понуду на сајму у Приштини представиће, осим произвођача прехрамбене робе – хране и пића (од чајева, зачина, супа, преко смрзнутих пецива и бурека, прерађеног и конзервисаног воћа и поврћа до воде, безалкохолних пића и воћних ракија), овога пута најбројније фирме које производе најразноврсније металне и електротехничке производе, машине, уређаје и опрему.

Потенцијалним купцима ове компаније нуде: пумпе, трансформаторе, дестилациону и опрему за енергетску ефикасност, болничку инсталациону технику, сензорске славине, тушеве за базене и плаже, машине за руднике, каменоломе и грађевинарство, конструкције од метала и кованог гвожђа, ваге, сита и филтере, жичане опруге и душеке, котлове за централно грејање, стубове за јавно осветљење, мобилну телефонију и далеководе, металне производе од инокса, соларне колекторе и системе, комунална возила…

На приштинском сајму привреде представиће се и дрвопрерађивачи – произвођачи намештаја, столарије, плоча, фурнира и подова, пелета, и текстилне фабрике – чарапа, одеће и обуће за децу и одрасле и индустријског текстила. Међу излагачима су и произвођачи хемијске робе, као што су средства за одржавање хигијене или дезинфекцију, затим производа и амбалаже од пластике и хартије, козметичких и медицинских препарата и средстава…

На штанду ПКС излажу грађевинске и пројектантске компаније и индустрија грађевинског материјала, фирме које се баве консалтингом, инжењерингом и трансфером технологија у кондиторској и пекарској индустрији, инжењерским и техничким пројектовањем и саветовањем, телекомуникацијама, рачунарским програмирањем, графичким услугама, едукацијом запослених у образовању и израдом веб апликација за потребе образовних установа.

Наступ наших компанија на овој сајамској манифестацији, Привредна комора организује у склопу сарадње са Привредном комором Косова, која ће за излагаче сајма уприличити директне, Б2Б разговоре са потенцијалним партнерима за трговину, заједничке наступе, улагања и друге пословне аранжмане.

Check Also

Кјунгшин кејбл отворио фабрику у Смедеревској Паланци

Корејска компанија “Кјунгшин кејбл” отворила је у Смедеревској Паланци фабрику у којој ће производити делове …