Главна / Економија / ТО Грачанице успешно остварује стратегију развоја туризма 

ТО Грачанице успешно остварује стратегију развоја туризма 

Туристичка организација Грачанице претходних неколико година успешно остварује стратегију за развој ове привредне гране  на територији општине Грачаница.

„Већ смо одрадили неке активности које су нам у акционом плану. Циљ је да што више ствари одрадимо до краја стратегије чији је рад предвиђен од 2016 до 2021 године. Тренутне активности су припрема обуке конобара и рецепционара, радимо и на припреми трећег витешког фестивала СХИЕЛД који ће се одржати у Јуну. Такође припремамо се за учешће на разним међународним витешким фестивалима у региону где ћемо промовисати Грачаницу заједно са витешким удружењем „Ред змаја“ из Грачанице, поред тога планирамо још пуно кативности“, каже директор ТО Грачанице Бобан Петровић.

Грачаница као једно мало место има доста угоститељских објеката, али нема довољно смештајних капацитета, а из година у годину број туриста је све већи.

„Само прошле године било је 35 000 страних туриста, док је око 60 до 65 000 Срба посетило манастир што је импозантна цифра од око 100 000. Ми смо у последње две године радили истраживање о туризму где смо проверавали тренутно стање и што се тиче попуњености капацитета и одређених ставки које угоститељство мора да има и које мора да задовољи. Дошли смо до одређених закључака да је просечна попуњеност смештајног капацитета порасла за 10%, знаци да је прошле године било око 65 000 ноћења и да је 3.5 милиона евра прихода остварено кроз смештај. Поред тога још много других активности које су одрађене у оквиру угоститељства, реализовани ручкови, неке манифестације, све је то утицало на пораст прихода свих локалоних угоститеља“, каже Петровић.

Kако развој туризма напредује долази до потребе за већим смештајним капацитетима и угоститељским капацитетима. Према неким сазнањима, тренутно на територији општине Грачаница, више од 400 људи ради у угоститељским објектима.
Међутим,  према речима Петровића, квалитет услуге је  незадовољавајући, јер на овом простору нема средње угоститељске, односно туристичке школе.

„ Најбоље би било када би економска школа препознала потенцијал тога. Овде се већ годинама не ради испитивање тржишта, али ми препоручујемо увођење тог смера јер постоји велика потражња за едукованим куварима, конобарима, рецепционарима. То би могао да буде смер који ће се обнављати на 4 или 8 година, да се мења циклично и да задовољи потребе тржишта. Тренутно радимо обуку рецепционара, а у плану нам је и обука 20 конобара који већ раде и 20 који никад нису радили овај посао, да добију сертификате који ће бити међународно признати и са којима ће моћи да се запосле било где”.

Прошле године средњевековном фестивалу СХИЕЛД-у било је око 6 000 страних посетиоца.

„ Нама је циљ да сваке године проширујемо фестивал, да уводимо нове такмичарске дисциплине. Оно што представља проблем је недостатак финансија. Ове године је требало да додју и Викинзи из Данске и Норвешке, али нисмо успели да нађемо донације за њих“.
Највеће интересовање туристиа који долазе са далеког истока, Јапанаца,Кинеза,Тајванаца и других изазива нашм прелепи манастир Грачаница, па се у претходном периоду могло приметити да је у манастиру често било организованих група туриста из ових земаља.
„Урбанистичким планом Грачанице предвиђено је доста ствари, као на пример шеталиште које би требало да се одради испред манастира, да се затвори саобраћај зато што микровибрације и загађења долазе до манастира и оштећује један од најзначајнијих споменика српске културне баштине“.
ТОГ Сутра путује за Београд где ће, на позив организатора учествовати на конференцији која се зове „Ја волим Француску“.ТОГ је једна од 8 туристичких организација која ће се презентовати Француском тржишту, где учествује и 16 оператера, односно агенција из Француске који се после 27 година враћају на тржиште Србије.

„Веома је битно је што баш и ми имамо ту прилику да презентујемо туристичку понуду Грачанице. Надамо се да ће доћи и више туриста из Француске јер смо у претходном периоду имали прилике да видимо пар индивидуалаца али не и веће групе Француза.“

Петровић очекује да ће у наредном периоду туризам у општини Грачаница постати једна од најзначајнијих и најпрофитабилнијих приведних грана .

Check Also

У Грачаници отворен фестивал за децу и младе „Мали Јоаким“

У Грачаници је данас отворен тринаести позоришни фестивал за децу и младе „Мали Јоаким“. Прави …