Главна / Вести / Косово и Метохија / Делегација Српске листе у Берлину: ЗСО у складу са Споразумом из Брисела

Делегација Српске листе у Берлину: ЗСО у складу са Споразумом из Брисела

”Инсистирамо на формирању Заједнице српских општина у складу са потписаним договором у Бриселу” – главна је порука делегације Српске листе коју чине председник Српске листе и градоначелник Северне Митровице Горан Ракић, члан председништва Српске листе и потпредседник Владе Косова у оставци Далибор Јевтић, градоначелник Штрпца Братислав Николић и шеф посланичке групе СЛ у Скупштини Косова Саша Милосављевић, а која се након Беча и разговору са директором Аустијске агенције за развој (АДА) господином Мартином Ледолтером где је договорено да се у пројекте ове организације укључе општине на северу Косова, као и могућност покретања заједниког пројекта са Министарством за заједнице и повратак у циљу запошљавања младих. У Бечу је делегација Српске листе имала састанак и са директором Канцеларије за Западни Балкан у Министарству спољних послова господином Томасом Милманом, где је јасно поручено да је циљ политичких представника Срба на Косову мир и стабилност.
Током првог дана посете Берлину делегације СЛ разговарала је са господином Толксдорфом, шефом Одељења за проширење ЕУ при Министарству за економске послове и енергију, затим са госпођом Бекофен-Варнике у Министарству за економску сарадњу и развој где су теме на овим састанцима биле економија и начини решавања питања електричне енергије услед новонасталог проблема због којег је посебно Немачка покренула низ иницијатива за његово решавање.
Заједница српских општина, тренутна политичка ситуација на Косову као и наставак дијалога Београда и Приштине биле су главне теме састанка делегације СЛ са господином Хелбахом, госпођом Стехр и господином Абрахаом из Канцеларије за спољне послове за Југоисточну Евриопу канцеларке Меркел. На састанаку је недвосмислено изражен став да ЗСО мора да буде успостављена у складу са Споразумом који је потписан у Бриселу у оквиру дијалога Београда и Приштине. Председник СЛ Ракић је истакао да је догађај од 26. марта када је брутално нападнут мир и легитимни представници Срба у великој мери нарушио поверење и да због тога очекује да и Немачка јасним ставом и односом по том и генерално питању владавине права јасно стави до знања налагодавцима те акције да се такве ствари не смеју поновити и да одговорност за тај догађај мора да постоји и да је одговорни сносе. ”Када неко нападне мир, када неко нападне легитимне представнике Срба на начин на који је то урађено 26. марта, када неко третира главног преговарача Србије као да је најгори криминалац и терориста, онда је јасно каквим средствима тај неко жели да дође до својих циљева. Мене међутим више забрињава ћутање и благи тонови Међународне заједнице и зато је важно да и ви разумете колико је то опасно. Са друге стране наш једини интерес је мир и стабилност. Ми желимо да у Берлин дођемо и састајемо се са потенцијалним инвеститорима, а за тако нешто је потребно да имамо стабилност на Косову. Оно што је главни проблем јесте чињеница да на Косову нема снажних и храбрих лидера, док са друге стране Србија и Срби имају Александра Вучића и ја знам да ви овде одлично знате колико је то важно имати таквог лидера за партнера,” казао је Горан Ракић.
Далибор Јевтић је саговорницима указао на то да је правни оквир најважнији део у успоставњању ЗСО-а и да он подразумева да Влада Косова усклади правне акте како би се потписани принципи за формирање ЗСО и нашли у самом Статуту. ”Добра је одлука Приштине да активирањем Управљачком тима започне процес имплементације Споразума о ЗСО, али од тога је важније или најважнији правни оквир јер ми ЗСО не желимо да имамо онако како то стоји у Уставу Косова а који се односи на Асоцијацију општина са српском већином јер зашто би неко преговарао у Бриселу да добије оно што већ постоји. Први Споразум је иначе ратификован у Скупштини Косова двотрећинском већином што је самим тим основ за правни оквир успостављања ЗСО у складу са потписаним Споразумом” рекао је Јевтић и додао ”да је више храбрости и одлучности у Приштини, ЗСО би данас већ била формирана. Председник Србије Александар Вучић је показао како један лидер својом храброшћу и одлучношћу доприноси миру и стабилности на Балкану.”
”Дијалог нема алтернативу и он мора бити настављен. Ми као народ на Косову немамо превише избора, али имамо јасне циљеве а то су мир и стабилност. Општина Штрпце је општине у којој нема никаквих међуетничких проблема. Развили смо малинарство, развићемо туризам. То су теме које интересују грађане, а наша је обавеза да им обезбедимо нормалан живот. Зато је боље разговарати годинама него се и један да сукобљавати. Срби на Косову никада нису били јединственији и то понајвише захваљујући господину Вучићу. То је наша снага данас као што је и наша одлучност да помогнемо да Косово буде безбедно место за све. Нека узму Штрпце као модел односа већинског народа према невећинском народу и успех је загарантован,” рекао је градоначелник Штрпца Братислав Николић.
Шеф посланичке групе СЛ Саша Милосављевић је саговорницима изнео податак да је од 82 амандмана на различите законске акте у Скупштини Косова свих 82 одбијено у периоду када је СЛ била део владајуће већине. Тај однос, како је рекао Милосављевић, је показао колико постоји анимозитет према Србима и у институцији Скупштине Косова и то се мора променити ако искрено желе да сарађују са СЛ.
Господин Хелбах је изразио снажну подршку наставку дијалога и истакао да се сви постигнути споразуми морају поштовати и спроводити. Он је позвао представнике Срба да се врате у Владу Косова и да на тај начин покажу да ће се тамо борити за све ставове који су изнешени током састанка а да ће од Немачке имати подршку.  ”Интерес Немачке је мир и стабилност на Балкану”, закључио је на крају господин Хелбах.
На крају првог дана посете Берлину делегација СЛ се састала са господином Бодо Вебером из Савета за политичку демократизацију и господином Шварц-Шилингом, бившим министром телекомуникација Немачке.
У наставку посете Берлину делегација СЛ имаће данас низ састанака у Бундестагу.

Check Also

У Грачаници отворен фестивал за децу и младе „Мали Јоаким“

У Грачаници је данас отворен тринаести позоришни фестивал за децу и младе „Мали Јоаким“. Прави …