Главна / Култура / Отворен Сајам привредника у Дому културе у Грачаници

Отворен Сајам привредника у Дому културе у Грачаници

У Дому културе у Грачаници вечерас је отворен мини Сајам привредника. На око двадесетак штандова своје производе су изложили локални привредници и занатлије, угоститељи, представници медицинских установа који нуде савремене методе лечења али и третмане за улепшавање.

Циљ овог сусрета вечерас, поред промовисања домаћих производа и привредника, је да се саветима и добрим примерима отпочне пословна сарадња и са српским привредницима из осталих делова наше земље и да се на тај начин омогући повезивање привредника у региону.

Градоначелник општине Грачаница Срђан Поповић поручио је да је вечерашњи догађај јако битан за наше привреднике и показује да ће са развојем привреде и опстанак српског народа на овим просторима бити загарантован.

“Наши људи су вредни. Ово је заиста одлична прилика да изложе и понуде своје производе. Јака привреда може да гарантује наш сигуран опстанак на овим просторима. Нама је потребно тржиште и ово је добра прилика да привредници комуницирају међусобно, да размењују искуства и савете и надам се да се неће све завршити само на овоме већ да ћемо кренути у неку бољу будућност. Општина је ту да помогне здраве идеје и иницијативе, да организационо омогући овакве активности на којима ће привредници моћи да прикажу свој рад и на тај начин пронађу тржиште за своје производе, јер су наши услови заиста специфични и тржиште је и највећи проблем овдашњих привредника”, рекао је председник општине Грачаница Срђан Поповић.

Сајму привредника у Грачаници присуствовао је и саветник председника Привредне коморе Србије Ненад Ђурђевић.

“Имали смо данас прилику да видимо реалност на Косову. Могли смо да видимо наше колеге и пријатеље привреднике који живе на Косову, привређују и имају своје мале компаније и наша је идеја да покушамо да спојимо нашу и вашу реалност, да би сте пре свега ви били боље информисани, а онда ћете сигурно знати да што боље искористите ту информисаност за вашу привреду и економију али и за заједницу којој припадате и да тако видите на који начин ћете тој заједници да допринесете. Ми смо ту као Привредна комора Србије, Влада Републике Србије и као општина Грачаница да на било који начин помогнемо и изађемо у сусрет у датим околностима и у некој реалности у којој је то могуће, а са добром и паметном политиком, са нашим и вашим залагањем можемо да направимо добре контакте и добре послове”, поручио је Ђурђевић.

Сајам привреде у Грачаници свечано је отворио државни секретар у Министарству привреде Републике Србије Бранимир Стојановић.

“Хвала вам што сте дошли. Мислим да сте данас у Приштини урадили праву ствар. Отворили сте нове могућности за своје послове, верујем да ћете стећи нове партнере и у Приштини, а верујем да их управо сада стичете и овде у Грачаници. Разумемо и подржавамо ваше присуство данас у Приштини. Знамо да је то важно и знамо да ћете и овде у Грачаници пронаћи своје партнере. Верујем да сте се позитивно изненадили и ширите тај глас и у срединама у којима живите када се будете вратили. Пронађите нову идеју са којојм ћете долазити међу ове људе, који су вредни, истрајни и одлучни у свом раду и који су направили не тако мале резултате уз партнерство са неким ко би могао да им помогне да прегазе још неки степеник, а ја се надам да ће ова сала бити сваке године све пунија привредника. Нека овај сајам буде наше семе које ћемо заливати и које ће сваке године бити све лепше”, поручио је Бранимир Стојановић и свечано отворио сајам привредника у Грачаници.

Привредници из свих крајева Косова и Метохије изложили су своје радове и производе на вечерашњем мини Сајму привреде са надом да ће ускоро пронаћи добро тржиште за пласирање своје робе.

Поред услуга локалних угоститеља, вечерас су на сајму привредника била понуђена и добра вина из метохијских винарија, домаћи производи од поврћа, домаћи мед, ручни радови, сухомеснати производи, посластице из локалних посластичара…

Сајам привреде у Грачаници су подржали Канцеларија државног секретара у Министарству привреде Републике Србије у Грачаници, Општина Грачаница и Дом културе Грачаница.

 

 

Check Also

Премијера представе “Антигона” 8. маја у Дому културе у Грачаници

Премијерно извођење нове представе Народног позоришта у Приштини „Антигона“,  по Софоклеовом тексту и у режији …