Главна / Култура / У Српском културном центру отворена ликовна колонија

У Српском културном центру отворена ликовна колонија

У Српском културном центру у Приштини, данас је отворена прва ликовна колонија, чија је тема “Стара Приштина”. У организацији Српског културног центра и Дома културе Грачаница у наредна три дана, уметници са ових простора сликаће по сећању или према старим фотографијама на којима су приказани предели Приштине из периода пре 1999. године.

Представник Српског културног центра у Приштини Тијана Арсић представила је план, тему и уметнике – учеснике тродневне ликовне колоније.

“Уметници ће радити на тему “Стара Приштина”. Први пут организујемо колонију у Српском културном центру и слике које буду насликане на колонији остаће овде и биће приказане на изложби у мају”, рекла је Арсић.

Рођени приштинац и дугогодишњи уметник Саша Илић, један од учесника ове ликовне колоније, истакао је да му је јако значајно што се после дужег времена поново указала прилика да ствара баш у Приштини.

“После 1999. године био сам принуђем да стварам и школујем се у централној Србији. Као човеку од нерава и емоција јако ми је значајно што се после дужег времена враћам у Приштину да сликам и учествујем у колонији. Ово је за мене нека врста враћања коренима, рекао је Илић.

Дугогодишњи наставник ликовне културе и сликарка из Грачанице Станка Поповић, одабрала је да на тродневном учешћу на колонији, четкицом и бојама пренесе на платно један део свог детињства проведеног у једној од приштинских улица.

“Желим да сликам стару Приштину и покушам да пренесем на платно један део мог детињства и периода школовања у Приштини”, рекла је Поповић.

Младим сликарима са наших простора Даници Максимовић и Ђорђу Миланковићу ова колонија представља прилику да покажу своје умеће са бојама али уједно и прилику да стекну додатно искуство у ономе што, како они кажу, најбоље знају да раде.

На ликовној колонији, чија је тема “Стара Приштина”, учестује седам уметника за простора централног Космета.

Check Also

Отворена изложба слика Томислава Трифића

У оквиру обележавања 27. Сабора културног стваралаштва Србије данас је у просторијама ОШ „Свети Сава“ …