Главна / Вести / Косово и Метохија / Вучић: Тешко ће се доћи до компромиса о Косову

Вучић: Тешко ће се доћи до компромиса о Косову

Председник Србије Александар Вучић је рекао да ће се тешко доћи до компромиса о Косову, али да ми морамо да се понашамо одговорно.

“Не смемо на понашање Приштине, типа ‘радите ви Срби шта хоћете, ми смо независни’, да узвраћамо да онда ‘нећемо ништа'”, поручио је Вучић.

Рекао је да морамо да учествујемо у разговорима, да се боримо и да покушамо да дођемо до решења.

“И не треба да се плашимо решења, јер сам ја видео страшан страх код свих наших људи, од било каквог решења. Најбоље да се никада ништа не реши, да бауљамо унапред, чекамо прилику за неки нови сукоб, из којег бисмо изашли тако што бисмо нестали, у сваком смислу –физичком, политичком, економском и сваком другом смислу”, истакао је Вучић.

Додао је да не може више те ствари да објашњава онима којима то није јасно и истакао да то није зато што су Албанци јаки, него што и данас против себе, “у смислу косовске независности, имамо Американце и многе друге моћне земље”, као што смо и некада имали.

“Хоће ли се то променити за пет-десет година? Тешко. Неко ће рећи да се ствари у свету мењају. Мењају се, већа је снага данас и Кине, Русије, Турске и многих других, али, да ли се нешто на терену битније променило, осим што је Срба мање свуда, и у Београду?”, упитао је Вучић.

Додао је да ће зато Албанци на КиМ и даље да “гурају и траже највећи могући притисак на Србију како би се то решило”.

“Они сматрају да је то већ завршено, ми смо независна земља као Косово, а ви Срби радите шта хоћете”, рекао је Вучић. Зато неће ни формирати Заједницу српских општина, указао је председник Србије.

Рекао је да су они јуче на састанку Брдо-Бриони процес почели да говоре да су кренули са управљачким тимом и то тек да би испунили форму.

“Неће они то да раде, па то су рекли јуче и онај Енвер Хоџај и прекјуче Блерим Шаља. Обојица су рекли да неће да формирају ЗСО, него тек да је ЗСО максимум онога што Срби могу да добију као коначно решење ако признају независност”, рекао је Вучић у изјави новинарима.

Додао је да Албанци у Приштини не разумеју да је то њихова обавеза по Бриселском споразаму, у којем се, подсећа, нигде не спомиње независност, као ни УН.

“Нигде им се не помињу УН, иако је у првобитном нацрту то стајало, али ја нисам желео то да прихватим, онда су уследили притисци које нисмо желели да прихватимо, одолели смо им, и тога нема. Али они као да немају стварни текст, него нацрт, па сањају о неким стварима, али не желе да испуне своје обавезе и ја вам кажем унапред – неће их испунити”, рекао је председник.

Поновио је да је јуче на састанку Брдо-Бриони упитао Хрватску и Босну и Херцеговину кога лажу да имају 4,4 милиона становника, односно 3,5 милиона, те кога Србија лаже да има 7,3 милиона становника.

“И сви знамо да је све то значајно мање и да је сваког дана све мање, само волимо да додамо по 400, 500.000 да бисмо изгледали јаче”, рекао је Вучић.

Извор: РТС

Check Also

Опљачкана кућа Станише Станојевића у Бабином Мосту

Јучерашњом пљачком породичне куће Станише Станојевића, у српском селу Бабин Мост, у општини Обилић, настављаjу …